Prosze pomożcie
Danka: jak obliczyć
5 maj 20:06
Danka: | 1+w | |
| tylko że cały ułamek podniesiony do 3 |
| 1−w | |
5 maj 20:09
PW: "Obliczyć" to znaczy co zrobić?
to bardzo ładna postać, chcesz ją jakoś popsuć?
5 maj 20:23
Danka: no o to chodzi ze chce ja obliczyc rozwinac a nie wiem jak
5 maj 20:37
kix:
podnieść do sześcianu osobno licznik i mianownik
5 maj 20:38
Danka: ok
5 maj 20:39
PW: A w jakim celu chcesz to zrobić? Jak brzmi zadanie? (dokładnie polecenie przepisz).
5 maj 20:39
kix:
chodzi o to o co Jej szło
5 maj 20:42
Danka: | | 1+w | | 1+w | | 1+w | |
1/( |
| 3+ |
| 2+ |
| +1) to musze policzyc i uproscic |
| | 1−w | | 1−w | | 1−w | |
5 maj 20:49
Danka: jak najszybciej to policzyc
5 maj 20:55
PW: To dlaczego wprowadzasz nas w błąd i tracimy czas?
| | u4−1 | |
u3 + u2 + u + 1 = |
| |
| | u−1 | |
5 maj 21:04
kix:
...albo żeby czwarta potęga nie straszyła u3+u2+u+1=(u2+1)(u+1)
5 maj 21:17
PW: Zamierzałem skrócić

:
| | (u2−1)(u2+1) | |
|
| = (u+1)(u2+1) |
| | u−1 | |
(po prostu lubię tamten wzór i chciałem go przypomnieć).
5 maj 21:21
kix:
PW Twój wzorek jest genialny
5 maj 21:23
PW: E tam, to po prostu wzór na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego, ale przy wielomianach czasem
daje dobre rezultaty.
5 maj 21:27