indukcja
indukcja: do sprawdzenia indukcja
Udowodnij indukcyjnie:
Jeśli wyrazy ciągu f
n spełniają warunki:
f
0 = 0, f
1 = 1
| | 1 | | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
fn+2 = fn + fn+1 ∀n∊N fn = |
| (( |
| )n − ( |
| )n) |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
założenie indukcyjne n = 1
L = f
1 = 1
| | 1 | | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
P = |
| (( |
| )1 − ( |
| )1) |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
będzie w taki sposób ? tylko ta prawa strona nie będzie chyba równać się 1 bo pierwiastki
powychodzą
5 maj 19:13
indukcja: | | 6 | |
P = |
| czyli chyba coś źle licze |
| | 2√5 | |
5 maj 19:15
PW: Rachunki, rachunki. Odejmowanie da w liczniku 2√5, skąd się wzięło 6?
5 maj 20:18