c
rybek: wyznacz takie liczby x,y aby ciag (27,x,y) byl geometryczny a ciag (x,y,−3) arytmetyczny
3 gru 22:23
Basia:
w ciagu geometrycznym a
n2 = a
n−1*a
n+1
| | an−1+an+1 | |
w ciągu arytmetycznym an = |
| |
| | 2 | |
stąd:
x
2 = 27*y
2x
2 = 27(x−3)
2x
2 = 27x−81
2x
2−27x+81=0
Δ=(−27)
2 − 4*2*81 = 27
2−8*81 = 27*27 − 8*27*3 = 27*3*(9−8) = 81*1=81
√Δ=9
| | 92−3 | | 9−6 | | 3 | |
y1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli
x=
92 i y=
34
lub
x=9 i y=3
i masz ciągi (27,
92,
34) iloraz =
92*27 =
16
(
92,
34,−3) różnica =
34−
92 =
3−184 = −
154
lub
(27,9,3) iloraz =
13
(9,3,−3) różnica = −6
4 gru 06:39