Ciągi
Anna: 1.Podaj wzór ogólny na n − ty wyraz ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie
a1 = 3
an+1 = 2n * an
2.Wyznacz współczynniki b i c wielomianu W(x) = x3 − 7x2 + bx + c jeżeli ma on trzy
pierwiastki, które są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego i ilorazie q.
Pomocy ! !
5 maj 17:56
Anna: ?
5 maj 18:32
PW: Po obliczeniu logarytmu o podstawie 2 z obu stron tej równości mamy
Zsumowanie w zakresie od 1 do n−1 daje − po zastosowaniu twierdzenia o logarytmie sumy −
| | a2 | | a3 | | an | |
log2( |
| · |
| · ... · |
| ) = 1 + 2 + 3 + ... + (n−1) |
| | a1 | | a2 | | an−1 | |
5 maj 23:25
PW: Poprawka − stosujemy oczywiście twierdzenie o sumie logarytmów
5 maj 23:26