Punkty A=(5,2) B=(0,7) D=(5,-5) są wierzchołkami rówolegloboku ABCD. OBLICZ DŁUG
John Wick: Punkty A=(5,2) B=(0,7) D=(5,−5) są wierzchołkami rówolegloboku ABCD. OBLICZ DŁUGOSĆ PRZEKĄTNYCH
RÓWNOLEGŁOBOKU.
KOŃCOWY WYNIK:
BD=13 ;AC=√29
5 maj 17:34
Janek191:

Mamy
→
AB = [ 0 − 5, 7 − 2] = [ − 5, 5 ]
C = ( x, y)
→ →
DC = AB
→
DC = [ x − 5, y − (−5) ] = [ x − 5, y + 5 ] = [ − 5, 5]
więc
x = 0 i y = 0
C = ( 0, 0 )
=========
oraz
→
AC = [ 0 − 5 , 0 − 2 ] = [ − 5, − 2]
więc
I AC I =
√ (−5)2 + (−2)2 = p[29}
Policz I BD I
5 maj 21:21