Napisz równanie symetralnej odcinka AB, wiedząc, że A=(-1,2) i B=(3,6)
John Wick: Potrzebuję pomocy!
Napisz równanie symetralnej odcinka AB, wiedząc, że A=(−1,2) i B=(3,6)
Wynik końcowy jak podpowiadają odpowiedzi to: x+y−5=0
Prosiłbym o wyjasnienie kolejnych etapów.
5 maj 17:26
J:
1) współczynnik kierunkowy prostej AB: a
2) środek odcinka AB: S
| | 1 | |
3) symetralna: y = − |
| x + k ... i przechodzi przez: S ( oblicz : k) |
| | a | |
5 maj 17:28
John Wick: A TAK BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWO?!
5 maj 17:40
J:
to byłby już gotowiec
| | −1 + 3 | | 2 + 6 | |
2) xS = |
| , yS = |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 17:44