matma matura
6969: Hej, pisalem dzisiaj podstawe z matmy i miałbym 100 gdyby nie jedno zadanko. ale do rzeczy.
popelniam jakis blad logiczny ale nie moge go odnalezc, prosze o pomoc.
zadanie
0 < alfa = a < 90
tg a = 2sin a
sin a / cos a = 2 sin a
sin a = 2 sin a cos a
sin a = sin 2 a
a = 0
cos 0 = 1
czemu ten sposob nie dziala?
poprawne jest
tg a= 2 sin a
sin a / cos a = 2 sin a
cos a = sin a / 2 sin a
cos a = 1 / 2
dlaczego moim sposobem nie otrzymalem dwoch rozwiazan? w ktorym miejscu jest to przeksztalcenie
nie rownowazne?
wiem, ze moja wina bo nie doczytalem ze alfa > 0 ale tak czy siak ciekawi mnie czemu to
przeksztalecenie jest zle
dzieki
5 maj 16:52
YushokU: w :
sinα=2sinα
a=0
bo wyjeżdzasz poza dziedzinę
5 maj 17:02
J:
sinx = sin2x ⇔ x = 2x lub x = (180 − 2x)
5 maj 17:03
J:
i słuszna uwaga: x = 0 jest poza założeniem
5 maj 17:04
J:
masz: 3x = 180 ⇔ x = 60
5 maj 17:05
6969: J dzięki wielkie

Yushokou, źle mówisz. Dziedzina to zbior dla ktorego rownanie ma OKRESLONA FORME, nie
koniecznie prawdziwa. zatem poza rzadna dziedzine nie wyjezdzam. pomyliles dziedzine z
warunkiem, a warunek nie ma tu nic do gadania.
5 maj 17:05
6969: żadna ** sory upss..
5 maj 17:41
YushokU: @6969 dobrze mówię

Dziedzina do tego zadania to: α∊(0,90)

I chyba każdy mi to potwierdzi.
5 maj 19:24
6969: Zbiór wszystkich wartości, które po podstawieniu pod niewiadome czynią z formuły zdanie
logiczne, nazywa się dziedziną równości.
Dany ciąg wartości spełnia równanie, jeżeli po podstawieniu ich w miejsce niewiadomych
otrzymamy zdanie logiczne prawdziwe. Ciąg tych wartości nazywa się rozwiązaniem równania.
jesli podstawie alfa jako zero to nie otrzymam zdania logicznego?
7 maj 01:16
6969: dziedzina to R minus Pi / 2 + 2k Pi minus − Pi / 2 +2k Pi , gdzie k nalezy do C
7 maj 01:18
6969: moge byc w bledzie

ale zawsze fajnie sobie podyskutowac
7 maj 01:20