Kąt ostry
Przemysław:

Punkt P leży wewnątrz kąta ostrego. Na ramionach
tego kąta wyznacz takie punkty A i B, dla których obwód
trójkąta ABP jest najmniejszy.
Próbowałem tak, jak na rysunku:
Żeby odcinek AP był najkrótszy to musi leżeć na prostej prostopadłej do ramienia,
przechodzącej przez P; analogicznie dla BP. Niestety to nie mówi nic o długości AB.
Ale nie wiem, czy ta odpowiedź jest dobra, ani jak sprawdzić czy jest dobra...
Proszę o pomoc
5 maj 16:49
Kacper:
Skąd takie zadanie?
5 maj 16:53
Przemysław: Oj tam, wszystko musisz wiedzieć
5 maj 16:54
Kacper:
No muszę, bo wygląda na zadanko z jakiegoś konkursu
5 maj 17:00
Kacper:
wsk. pomyśl nad pewnymi symetriami
5 maj 17:19
Przemysław:
https://www.omg.edu.pl/uploads/attachments/kwadrat_02-czerwony.pdf
Nadrabiam zaległości z gimnazjum

Dobra, spojrzałem do gazetki i chyba mam rację:
Niech ramię z punktem A leży na prostej k,
ramię z punktem B leży na prostej l.
P' to odbicie P względem k,
P'' to odbicie P względem l.
Teraz A to punkt przecięcia PP' z k,
B to punkt przecięcia PP'' z l.
By udowodnić, że to szukane punkty weźmy:
A
2, leżące na k, B
2, leżące na l.
Trzeba udowodnić, że A
2P+B
2P+B
2A
2≥AP+BP+AB
Z nierówności trójkąta:
1
o P'A
2+A
2P≥P'A+AP
2
o P''B
2+B
2P≥P''B+BP
Z symetrii osiowej:
A
2P=A
2P'
B
2P=B
2P''
AP=AP'
BP=BP''
Więc mamy pokazać, że:
A2P'+
B2P''+B
2A
2≥
P'A+
P''B+AB
Dodajmy 1
o i 2
o stronami:
P'A2+A
2P+
P''B2+B
2P≥
P'A+AP+
P''B+BP
Pozostaje nam więc pokazać, że:
A
2P+B
2P≥AP+BP ⇒B
2A
2≥AB
Mamy zaś:
BP+AP≥AB
czyli:
A
2P+B
2P≥AP+BP ⇒A
2P+B
2P≥AB
Pozostaje tylko: A
2P+B
2P≤B
2A
2
Mamy jednak z nierówności trójkąta:
A
2P+B
2P≥B
2A
2
więc jedyna możliwość to
A
2P+B
2P=B
2A
2
Czyli chyba coś namieszałem?
5 maj 17:28
Kacper:
Strasznie długie rozważania

Moje pytanie:
Twierdzisz, że punkty A i B to szukane punkty?
To muszę cię rozczarować i powiedzieć nie
5 maj 17:43
Przemysław: Czemu?
5 maj 17:44
Kacper:

Bo da się znaleźć trójkąt o mniejszym obwodzie

Trójkąt APB jest tym o najmniejszym obwodzie

Teraz trzeba tylko "ładne" uzasadnienie podać
5 maj 17:53
Przemysław: No nie wiem

Umiesz to uzasadnić? Bo wskazówka do zadania:
"Odbij punkt P symetrycznie względem ramion kąta, a następnie
połącz odcinkiem tak otrzymane punkty. Punkty przecięcia
tego odcinka z ramionami kąta są szukanymi punktami A i B.
Aby wykazać, że tak skonstruowane punkty stanowią rozwią−
zania zadania, wybierz dwa dowolne punkty A i B na ramionach
tego kąta i uzasadnij, że obwód trójkąta ABP jest większy lub
równy od obwodu trójkąta ABP."
Co sugeruje, że to nie są te punkty, o których piszesz (możliwe, że jest błąd w tej gazetce,
ale nie sądzę).
5 maj 17:55
Przemysław: Niestety muszę iść

Jak by co to napisz, co o tym sądzisz jeśli możesz a ja potem przeczytam.
Dziękuję bardzo za zajęcie się moim problemem
5 maj 17:56
Kacper:
Przecież ja dokładnie zrobiłem, to co ty napisałeś

Odbiłem symetrycznie punkt P względem ramion kąta (punkty P
1 i P
2)
Następnie łącze te punkty (Odcinek P
1P
2).
Punkty przecięcia odcinka i ramion to nasze punkty A i B
5 maj 18:04
Przemysław: Ależ ja nie myślę... To jest żałosne wręcz

No nic i tak bywa. Wygląda na to, że czytanie to pożyteczna umiejętność.
Dziękuję bardzo za pomoc. Jak dam radę, to postaram się potem jeszcze to uzasadnić.
5 maj 22:26
Przemysław: Dobrze. Wydaje się, że uzasadnienie jest "ładne" i proste:
Oznaczenia:
A' − dowolny punkt na ramieniu kąta zawierającym A
B' − dowolny punkt na ramieniu kąta zawierającym B
Twierdzę: A'P+B'P+A'B'≥AP+PB+AB
Zauważmy:
(z symetrii osiowej):
| ⎧ | (1) A'P=A'P2 | |
| ⎜ | (2) B'P=B'P1 | |
| ⎨ | (3) AP=AP2 |
|
| ⎩ | (4) BP=BP1 | |
(z nierówności trójkąta):
P2A'+A'B'+P1B'≥P1P2=P
2A+AB+P
1B=AP+AB+BP
(z (3) i (4) )
Otrzymaliśmy:
P
2A'+A'B'+P
1B'≥AP+AB+BP
Stosujemy (1) i (2):
PA'+A'B'+PB'≥AP+AB+BP
Co jest równoważne z
Twierdzeniem, więc wykazaliśmy, że obwód trójkąta A'B'P jest zawsze
niemniejszy od obwodu trójkąta ABP
(równość zachodzi tylko dla A'=A, B'=B).
Mam nadzieję, że nie narobiłem znowu głupot.
5 maj 23:01