matematykaszkolna.pl
Kąt ostry Przemysław: rysunekPunkt P leży wewnątrz kąta ostrego. Na ramionach tego kąta wyznacz takie punkty A i B, dla których obwód trójkąta ABP jest najmniejszy. Próbowałem tak, jak na rysunku: Żeby odcinek AP był najkrótszy to musi leżeć na prostej prostopadłej do ramienia, przechodzącej przez P; analogicznie dla BP. Niestety to nie mówi nic o długości AB. Ale nie wiem, czy ta odpowiedź jest dobra, ani jak sprawdzić czy jest dobra... Proszę o pomoc
5 maj 16:49
Kacper: Skąd takie zadanie? emotka
5 maj 16:53
Przemysław: Oj tam, wszystko musisz wiedzieć
5 maj 16:54
Kacper: No muszę, bo wygląda na zadanko z jakiegoś konkursu
5 maj 17:00
Kacper: wsk. pomyśl nad pewnymi symetriami emotka
5 maj 17:19
Przemysław: rysunekhttps://www.omg.edu.pl/uploads/attachments/kwadrat_02-czerwony.pdf Nadrabiam zaległości z gimnazjumemotka Dobra, spojrzałem do gazetki i chyba mam rację: Niech ramię z punktem A leży na prostej k, ramię z punktem B leży na prostej l. P' to odbicie P względem k, P'' to odbicie P względem l. Teraz A to punkt przecięcia PP' z k, B to punkt przecięcia PP'' z l. By udowodnić, że to szukane punkty weźmy: A2, leżące na k, B2, leżące na l. Trzeba udowodnić, że A2P+B2P+B2A2≥AP+BP+AB Z nierówności trójkąta: 1o P'A2+A2P≥P'A+AP 2o P''B2+B2P≥P''B+BP Z symetrii osiowej: A2P=A2P' B2P=B2P'' AP=AP' BP=BP'' Więc mamy pokazać, że: A2P'+B2P''+B2A2P'A+P''B+AB Dodajmy 1o i 2o stronami: P'A2+A2P+P''B2+B2P≥P'A+AP+P''B+BP Pozostaje nam więc pokazać, że: A2P+B2P≥AP+BP ⇒B2A2≥AB Mamy zaś: BP+AP≥AB czyli: A2P+B2P≥AP+BP ⇒A2P+B2P≥AB Pozostaje tylko: A2P+B2P≤B2A2 Mamy jednak z nierówności trójkąta: A2P+B2P≥B2A2 więc jedyna możliwość to A2P+B2P=B2A2 Czyli chyba coś namieszałem?
5 maj 17:28
Kacper: Strasznie długie rozważania emotka Moje pytanie: Twierdzisz, że punkty A i B to szukane punkty? To muszę cię rozczarować i powiedzieć nie emotka
5 maj 17:43
Przemysław: Czemu?
5 maj 17:44
Kacper: rysunek Bo da się znaleźć trójkąt o mniejszym obwodzie emotka Trójkąt APB jest tym o najmniejszym obwodzie emotka Teraz trzeba tylko "ładne" uzasadnienie podać emotka
5 maj 17:53
Przemysław: No nie wiem Umiesz to uzasadnić? Bo wskazówka do zadania: "Odbij punkt P symetrycznie względem ramion kąta, a następnie połącz odcinkiem tak otrzymane punkty. Punkty przecięcia tego odcinka z ramionami kąta są szukanymi punktami A i B. Aby wykazać, że tak skonstruowane punkty stanowią rozwią− zania zadania, wybierz dwa dowolne punkty A i B na ramionach tego kąta i uzasadnij, że obwód trójkąta ABP jest większy lub równy od obwodu trójkąta ABP." Co sugeruje, że to nie są te punkty, o których piszesz (możliwe, że jest błąd w tej gazetce, ale nie sądzę).
5 maj 17:55
Przemysław: Niestety muszę iść Jak by co to napisz, co o tym sądzisz jeśli możesz a ja potem przeczytam. Dziękuję bardzo za zajęcie się moim problemem
5 maj 17:56
Kacper: Przecież ja dokładnie zrobiłem, to co ty napisałeś emotka Odbiłem symetrycznie punkt P względem ramion kąta (punkty P1 i P2) Następnie łącze te punkty (Odcinek P1P2). Punkty przecięcia odcinka i ramion to nasze punkty A i B emotka
5 maj 18:04
Przemysław: Ależ ja nie myślę... To jest żałosne wręcz No nic i tak bywa. Wygląda na to, że czytanie to pożyteczna umiejętność. Dziękuję bardzo za pomoc. Jak dam radę, to postaram się potem jeszcze to uzasadnić.
5 maj 22:26
Przemysław: Dobrze. Wydaje się, że uzasadnienie jest "ładne" i proste: Oznaczenia: A' − dowolny punkt na ramieniu kąta zawierającym A B' − dowolny punkt na ramieniu kąta zawierającym B Twierdzę: A'P+B'P+A'B'≥AP+PB+AB Zauważmy: (z symetrii osiowej):
(1) A'P=A'P2 
(2) B'P=B'P1 
(3) AP=AP2
(4) BP=BP1 
(z nierówności trójkąta): P2A'+A'B'+P1B'≥P1P2=P2A+AB+P1B=AP+AB+BP (z (3) i (4) ) Otrzymaliśmy: P2A'+A'B'+P1B'≥AP+AB+BP Stosujemy (1) i (2): PA'+A'B'+PB'≥AP+AB+BP Co jest równoważne z Twierdzeniem, więc wykazaliśmy, że obwód trójkąta A'B'P jest zawsze niemniejszy od obwodu trójkąta ABP (równość zachodzi tylko dla A'=A, B'=B). Mam nadzieję, że nie narobiłem znowu głupot.
5 maj 23:01