Matematyka
52: Witajcie

Pomoże ktoś z równaniami różnicowymi drugiego rzędu ?
5 maj 16:45
52: Podbijam
5 maj 18:01
Kacper:
Co to są równania różnicowe?
5 maj 18:05
52: Wiem, że myślisz o równaniach różniczkowych...
Równania różnicowe
def. Mówimy, że ciąg {a
n}
∞n=1 jest określony rekurencyjnie przy pomocy rekurencji stopnia
k≥1 jeśli każdy jego wyraz począwszy od miejsca k+1 jest zadane przy pomocy określonej
zależności za pomocą wcześniejszych wyrazów; wyrazy a
1,...,a
k powinny być zadane oddzielnie.
Tak zaczęliśmy wykład
5 maj 18:09
52: Oczywiście notatka jest dłuższa, to jest tak jakby wprowadzenie
5 maj 18:10
52: Może teraz ?
5 maj 20:26
b.: Nie oczekuj odpowiedzi na to pytanie, bo na nie się nie da sensownie odpowiedzieć. Zależy co to
będzie.
5 maj 22:29
52: Znaleźć rozwiązania ogólne następującego równania
y(n+ 2) + 16y(n) = 0
λ
2+16=0
λ
2=−16
λ
1=−4i λ
2=4i
Nie wiem jak dalej ruszyć ...

Pewnie będzie coś z sin i cos ale nie wiem....
.
5 maj 22:32
Godzio:
Rozwiązanie ma postać:
yn = A(−4i)n + B(4i)n
5 maj 22:59
5 maj 23:03
5 maj 23:03
52: Wcześniejsze przykłady tak robiłem, ale te zespolone myślałem że będą związane z trygonometrią
tak jak to było w przypadku równań różniczkowych 2−go rzędu
5 maj 23:04
Godzio: Masz zajęcia z prof. Stempakiem? Porządna szkoła

A nie miałeś podanego jakiegoś przykładu? Można rozwiązywać układ równań
| | πn | | πn | |
yn = 3cos |
| − sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
y
0 = 3
y
1 = −1
y
2 = −3
y
3 = 1
y
n = Aλ
1n + Bλ
2n
3 = A + B
−1 = Aλ
1 + Bλ
2
−3 = Aλ
12 + Bλ
22
1 = Aλ
13 + Bλ
23
Z którego wyjdzie, że λ
1 = i, λ
2 = −i, a wtedy równanie charakterystyczne to
λ
2 + 1 = 0 czyli
a
n + 2 + a
n = 0
5 maj 23:17
Godzio:
Ale jak zaczniesz liczyć to zobaczysz, że to nie taka prosta droga
5 maj 23:18
Godzio:
Jak się pojawiają zespolone to oczywiście, że pojawi się trygonometria, a dlaczego? Ano
dlatego, że:
| | π | | π | |
(−4i)n = (−4)n * in = (−4)n * (cos |
| + isin |
| )n = |
| | 2 | | 2 | |
| | nπ | | nπ | |
= (−4)n(cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i później może się coś pokasować
5 maj 23:20
52: Mam z wykład z tym profesorem

A Ćwiczenia z prof. Kulczyckim
5 maj 23:20
52: Dziękuję
Godzio 
Jutro na to zerknę, bo muszę wstać o 6:00
Jeszcze raz dzięki
5 maj 23:21
Godzio:
Spoko, jestem już po kolokwiach, będę częściej bywać na forum, także możesz pytać
5 maj 23:23
52: Świetna wiadomość dla mnie

Zaliczyłeś ?
5 maj 23:24
Godzio:
Tylko jednego nie (ten przedmiot mam z profesorem, ale spoko, 23 osoby na 32 nie zaliczyły

)
5 maj 23:29
kyrtap: ale słabo dzisiaj na tych juwenaliach
5 maj 23:29
52: To i tak gratulacje
5 maj 23:31
Godzio: Ja jutro idę na noc grilli
5 maj 23:35
kyrtap: a gdzie to się odbywa ? ^^
5 maj 23:55
Godzio: Na tekach
6 maj 00:02
kyrtap: to miłej zabawy
6 maj 00:05
52: Godzio jak wpadniesz to pisz, pomęczyłbym cię trochę xD
6 maj 16:09