czynniki
mateusz: rozłóż na czynniki
ax
2 − bx
2 − bx + ax − a + b =
nie mam pomysłu jak rozłożyc
5 maj 16:42
J:
wyłącz: (a − b)
5 maj 16:44
mateusz: (a−b)(x2+x−1) ?
5 maj 16:46
J:
5 maj 16:47
mateusz: mam jeszcze kilka przykładów
ax
2+bx
2 − bx − ax + a + b = (a+b)(x
2−x+1), tak?
5 maj 16:50
pigor: ..., np. tak :
ax
2−bx
2−bx+ax−a+b = x
2(a−b)+x(a−b)−1(a−b) = (a−b)(x
2+x−1)
i rozłóż sobie jeszcze x
2+x−1 np. tak = x
2+2*x*
12+
14−
54=
= (x+
12)
2 − (
12]p{5)
2= itd, albo "deltą" . ..
5 maj 16:51
J:
tak
5 maj 16:51