MATURRRRRA
maturzystka : Wykaż, że nierówność 4x2−8xy+5y2≥0 jest prawdziwa dla x,y∈R
heej!
z takim dowodem spotkałam się na maturze dziś.
rozwiązałam je tak, że policzyłam deltę
delta = −16 y2
napisałam, że każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa od 0
i że jeśli pomnoże −16 (liczbe ujemną) * y2 (liczbę dodatnią) to otrzymam liczbę ujemną;
zatem delta < 0 i wtedy funkcja nie ma miejsc zerowych .
CZY TO JEST DOBRZE?!
5 maj 16:13
J:
"napisałam, że każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa od 0"
y2 = 0 jest też możliwe
5 maj 16:16
Janek191:
4 x2 − 8 x y + 5 y2 ≥ 0
Mamy
( 2 x − 2 y)2 + y2 ≥ 0
więc
4 x2 − 8 x y + 4 y2 + y2 ≥ 0
4 x2 − 8 x y + 5 y2 ≥ 0
ckd.
5 maj 16:20
Janek191:
Tam należy jeszcze dopisać po
( 2 x − 2 y)2 + y2 ≥ 0 dla x , y ∊ ℛ
5 maj 16:25
pigor: ... nie miałbyś tego problemu gdybyś rozpisał sobie
np. tak :
4x
2−8xy+5y
2 = (2x)
2−2*2x*2y+(2y)
2+y
2 = (2x+2y)
2+y
2 ≥ 0 ∀(x,y)∊R
2,
albo tak :
4x
2−8xy+5y
2 = 4x
2−8xy+4y
2+y
2 = 4(x
2=2xy+y
2)+y
2= 4(x−y)
2+y
2 ≥0 .
i zakończył odpowiednim komentarzem tak c.n.w....
5 maj 16:28
manam: ja kurde wlasnie tak samo zrobilem tzn
napisalem tak:
niech f(x)=4x2−8xy+5y2
licze deltę, wychodzi ujemna, z komentarzem co oznacza
i piszę dokładnie: zatem nierówność jest spełniona i parabola nad osią OX
i druga mozliwosc ze y=0 to wtedy x=0 (jako jedno rozwiązanie) parabola styczna do OX więc
nierówność jest spełniona
i pozniej z komentarzem blablabla twierdzenie zostalo udowodnione,
tylko nie wiem czy sie gdzies nie walnalem i nie pomyliłem znaków, zamiast >0 to np ≥0...
co o tym sądzicie?
5 maj 16:37
PW: Sądzimy, że przeciętny maturzysta nie jest w stanie oderwać się od schematu "widzę drugą potęgę
− liczę deltę".
Ciekawe, jak byś wybrnął z tego szkopułu, że na osi OY zaznaczasz igreki − wartości funkcji
kwadratowej zmiennej x, i jednocześnie te igreki są parametrami w definicji funkcji
kwadratowej. Hop−sup, parabola. Popełniłeś taką niezręczność teoretyczną, czy oś wartości
nazwałeś inaczej?
5 maj 21:00