funkcja liniowa
MrCiupi: F(x) = −2x + 3
H(x) = x
2 −4x
argumenty dla ktorych funkcje przyjmuja te sama wartosc wiem ze trzeba je przyrownac do sb ale
mi nie wychodzi prosze o pomoc ma wyjsc −1 i 3 z gory dzieki
5 maj 15:45
J:
pokaż te obliczenia
5 maj 15:47
MrCiupi: −2x + 3 = x2 − 4x
−2x −x2 + 4x =−3 tak to licze ale wydaje mi sie ze trzeba wzor drugiej funkcji rozbic na 2
nawiasy nwm prosze o wyjasnienie
5 maj 15:51
Janek191:
f(x) = − 2 x + 3
g(x) = x2 − 4 x
f(x) = g(x) ⇔ − 2 x + 3 = x2 − 4 x ⇔ x2 − 2x − 3 = 0 ⇔ ( x − 3)*( x + 1) = 0
x = − 1 lub x = 3
=============
5 maj 15:51