Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają układ:
Ende: Nie proszę o rozwiązanie, tylko o to, jak to się robi. W internetach natrafiłem na rozwiązania
z jednym x lub y po lewej stronie. Nie jest wytłumaczone, co robić w sytuacji, kiedy pojawi
się dodatkowa liczba.
5 maj 14:34
J:
przekształca nierowności do postaci funkcji liniowej: y ≥ ( ≤ ) ax + b
5 maj 14:38
Ende: Czyli y ≥ (3x−1)*(y+2)*ax + b?
5 maj 15:11
Janek191:
y ≥ 3 x − 3
y > 0,5 x − 2
i bierzemy część wspólną półpłaszczyzny i półpłaszczyzny bez krawędzi
5 maj 15:59
Ende: Sorry, że jestem taki natrętny, ale czy można wszystko po kolei?
Z tej pierwszej nierówności co podał Janek ma wyjść:
?
5 maj 16:22
Janek191:
Źle
5 maj 16:28
Janek191:
Dla x = − 3 jest y = 3*(−3) − 3 = − 9 − 3 = − 12
Dla x = 3 jest y = 3*3 − 3 = 9 − 3 = 6
5 maj 16:29
J:
narysuj te dwie proste w układzie współrzędnych
5 maj 16:29
Ende: Dlaczego akurat 3?
5 maj 16:48
Ende: Dlatego prosiłem o wytłumaczenie, tak, żebym nie marnował Waszego czasu
5 maj 16:49
J:
przecież sam wpisałeś do tabelki − 3, 0 , 3
5 maj 16:50
5 maj 16:55
J:
tam są przykładowe liczby , możesz wpisywać dowolne
5 maj 16:59
J:
najłatwiej narysować prostą znajdując jej punkty przecięcia z osiami
5 maj 17:01
Ende: Jak według:
Dla x = − 3 jest y = 3*(−3) − 3 = − 9 − 3 = − 12
Dla x = 3 jest y = 3*3 − 3 = 9 − 3 = 6
Mam narysować jedną prostą?
7 maj 15:37
Ende: Z x drugiej nierówności wyszło mi:
x= −2 jest y=2*(−2)−0,5=−4,5
x= 2 jest y=2*2−0,5=3,5
7 maj 15:44