aa
Hugo: Fizyka
Zadanie brzmi:
a) uszeregować zadania z danej grupy według stopnia trudności, dla zadań
1−7 i 8−13
b) wybór krótko uzasadnić (proszę określić, co stanowi największą trudność itp.),
c) rozwiązać zadanie, które uważa się za najłatwiejsze.
http://scr.hu/2pdc/4hasp
http://scr.hu/2pdc/oezo8
5 maj 13:43
Hugo: Gaz doskonały zajmujący objętość V1 = 2m
3 pod cisnieniem p1 = 10
6cPa rozpęża się
izotermicznie do objętości V2 = 10m
3
a) O ile zmieni sie końcowe ciśnienie gazu jeżeli gaz będzie sie rozprężał nie na drodze
izotermy lecz adiabatycznie o takiej samej objętości kappa = 1,4
b) O ile zmieniła się energia wewnętrzna tego gazu?
c) Proszę wyprowadzić wzór na pracę dla przemiany izotermicznej
Dane:
V
1 = 2 m
3
p
1 = 10
6 Pa
V
2 = 10 m
3
Jeżeli rozpręża się izotermicznie to T = stała

p1V1 = p2V2
adiabata:
kappa = Cp/Cv
Q = stałe
5 maj 14:24
Hugo: obliczamy izoterme
p1V1 = p2V2
106*2 = p2 * 10 /10
p2 = 105 *2
5 maj 14:37
Hugo: p1V1
k = p3V2
k
równanie gazu doskonalego pv = nRT ale to chyba nie potrzebne

V2 = V3

do tej samej sie mają
10
6*2
k = p3 *10
k
10
6 * 2,64 = p3 * 25,11
p3 = 10
6 * 0,105
p3 = 1,05 * 10
5 Pa
Różnica Δp = p3−p2 = 1,05 * 10
5 Pa − 2* 10
5 Pa = (1,05−2)*10
5 = −9,5 * 10
4 
?
5 maj 14:48
Hugo: b) b) O ile zmieni się temperatura gazu?
pv = nRT
dwa mole dla kappa = 1,4
p2V2 = 2 * R(stała) *T
106 * 10 = 2 * 8,31 * T
T = 6*105
5 maj 15:07
Hugo: i to samo bedzie dla wyników z kappy

p3v(takie samo) = 2 * R * T
T = 0,6 * 1,05 * 10
5 = 0,13 * 10
5 = 1,3 * 10
4
5 maj 15:16
Hugo: więc różnica temp ΔT = T(izotermy) − T(adiabaty) = 6*10
5 − 1,3*10
4 = 58,7 * 10
4
5 maj 15:18
5 maj 15:23
lupa: 3,7,1,9,10,11,2,4,6,5,8,12
5 maj 15:46
Hugo: dz

wezme pod uwagę, akurat chyba trzeba osobno posortowac

1−7 8−13 ale to sie rozumie
jak mi sortłeś całość
A ne sprawdził by mi ktoś zadania

5 maj 16:26
Qulka:
5 maj 21:37
Hugo: czyli ze dobrze
5 maj 22:18
Qulka: tak
5 maj 22:37
Hugo: Dziękuje
6 maj 01:17
daras: czy ty w ogóle sypiasz
Hugo
6 maj 08:02
Lukas:
Uczy się całe dnie i noce
6 maj 09:59
akademik: Nic nie robi, bo mieszkam z nim w akademiku i cały czas się obija
6 maj 14:21
Hugo: 8) Ktoś musi sie uczyć by ktoś mógł spać
6 maj 16:03
nieznajomy: Hugo co studiujesz?
6 maj 20:57
daras: wszystko po troszku
6 maj 22:44
Hugo: 
QUlka jesteś

b) O ile zmieniła się energia wewnętrzna tego gazu?
a Hugo obliczył temperature
7 maj 00:46
Hugo: 
Hugo pomylil tresc, jest ok
7 maj 01:00
Qulka: Ew=cT
7 maj 01:19