Pole trapezu w trójkącie - planimetria.
Nataliaw087: Punkty D, E, F dzielą bok AC trójkąta ABC na cztery
odcinki równej długości. Przez te punkty poprowadzono
proste równoległe do boku AB, które przecięły
bok BC w punktach G, H, I.
Pole trójkąta ABC jest równe 64, zatem pole trapezu
DGHE wynosi....?
5 maj 12:27
Janek191:

P = P
ΔABC = 64
więc
| P1 | | 9 | |
| = |
| ⇒ 16 P1 = 9*P = 9*64 |
| 64 | | 16 | |
P
1 = 36
=======
P
2 = 16
=======
Pole trapezu DGHE
P
t = P
1 − P
2 = 36 − 16 = 20
=======================
5 maj 12:41
Nataliaw087: Dziękuję za pomoc
5 maj 12:59
Nataliaw087: Czy P1 to pole trójkąta DGC, a P2 to pole trójkąta DGC? Dobrze myślę?
5 maj 13:09
Janek191:
P1 − pole ΔDGC
P2 − pole ΔEHC
5 maj 13:35