Dowód, jutro matura
Matura :/: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b prawdziwa jest nierówność
a2+b2+1>a+b
5 maj 00:33
Matura :/: ktoś coś?
5 maj 00:35
Matura :/: up
5 maj 00:55
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a− |
| )2 − |
| + (b − |
| )2 − |
| + 1 > 0 (postać równoważna) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
5 maj 00:58
pigor: ..., np. tak : " wzmocnię" tę nierówność
a
2+b
2+1 ≥ a+b /*2 ⇔ 2a
2+2b
2+2−2a−2b ≥ 0 ⇔
⇔ a
2+ a
2−2a+1+b
2+b
2−2b+1 ≥ 0 ⇔ a
2+b
2+(a−1)
2+)b−1)
2 ≥ 0 ,
przy czym równość zachodzi dla a=b=0 ... c.n.u.
5 maj 01:00
pigor: ..., kurde, nieprawda, dla a=b=0 wcale nie ma równości ≥
przedobrzyłem niepotrzebnie,; idę spać
5 maj 01:04
dzięki : Dziękuję bardzo 😃😃😃
5 maj 01:06