a
poho: Zadanie z rekurencji,pomocy
Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. Odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty wyraz
ciągu i udowodnij go indukcyjnie.
a0 = 1 a1 = 2
an = an−1 + an−2
podobno przykład nie jest trudny, jednak mnie przerasta.
5 maj 00:11
PW: Uczyłeś się o funkcjach tworzących? Widziałeś wyprowadzenie wzoru dla ciągu Fibonacciego?
Któryś już raz dajesz zadanie z tym samym poleceniem "odgadnij wzór w postaci jawnej", co jest
dziwaczne − to się nie da odgadnąć.
5 maj 01:05
Przemysław: Jeżeli mamy wzór na n−ty wyraz ciągu Fibonacciego, to chyba starczy zamiast n dać n+2.
Możliwe, że uznano ten wzór za znany?
5 maj 01:20
poho: ciąg fibbanaciego to skomplikowany ten wzór i nie wiem jak to dalej się robi. chciałem żeby
ktoś pomógł
5 maj 07:45
J:
wystarczy tylko wiedzieć, co to jest ciąg Fibonacciego ... a wzór to już tylko opis:
0 dla n = 0
Fn = 1 dla n = 1
Fn−1 + Fn−2 dla n > 1
niektórzy rozpoczynają ten ciąg od F1 = 1 ..... 1 1 2 3 5 8 13 ......
5 maj 08:17
poho: wiem co to ciąg fibanacciego, tyle że nie wiem jak dalej to rozwiązywać
5 maj 08:46
b.: w pewnym sensie da się odgadnąć tak:
ciągi geometryczne qn spełniają zależność rekurencyjną dla dwóch różnych q (znajdź te q),
wobec tego zależność tę spełnia też
a q1n + b q2n,
stałe a,b można znaleźć z warunków początkowych
5 maj 14:14
PW: Zaraz Cię zapyta:
− A gdzie tu masz jakieś ciągi geometryczne?
poho zachowuje się tak, jakby nie bywał w ogóle na wykładach ani ćwiczeniach, a w dodatku
ma kłopoty nawet w zrozumieniu jak działa symbol ∑.
Nie można pomóc komuś kto nic nie wie (albo udaje, bo bawi go dręczenie innych).
5 maj 14:24
poho: wiem co to ∑, czemu mam nie wiedzieć ? Nie umiem tego przykładu obliczyć.
5 maj 18:31
poho: Fn = Fn−1 + Fn−2
i np. poczatek bedzie taki ?:
założenie indukcyjne n = 1
F1 = F0 + Fn−1 ?
5 maj 18:41
b.: > założenie indukcyjne n = 1
To jedno z lepszych założeń indukcyjnych jakie widziałem
7 maj 20:15