matematykaszkolna.pl
a poho: Zadanie z rekurencji,pomocy Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. Odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty wyraz ciągu i udowodnij go indukcyjnie. a0 = 1 a1 = 2 an = an1 + an2 podobno przykład nie jest trudny, jednak mnie przerasta.
5 maj 00:11
PW: Uczyłeś się o funkcjach tworzących? Widziałeś wyprowadzenie wzoru dla ciągu Fibonacciego? Któryś już raz dajesz zadanie z tym samym poleceniem "odgadnij wzór w postaci jawnej", co jest dziwaczne − to się nie da odgadnąć.
5 maj 01:05
Przemysław: Jeżeli mamy wzór na n−ty wyraz ciągu Fibonacciego, to chyba starczy zamiast n dać n+2. Możliwe, że uznano ten wzór za znany?
5 maj 01:20
poho: ciąg fibbanaciego to skomplikowany ten wzór i nie wiem jak to dalej się robi. chciałem żeby ktoś pomógł
5 maj 07:45
J: wystarczy tylko wiedzieć, co to jest ciąg Fibonacciego ... a wzór to już tylko opis: 0 dla n = 0 Fn = 1 dla n = 1 Fn−1 + Fn−2 dla n > 1 niektórzy rozpoczynają ten ciąg od F1 = 1 ..... 1 1 2 3 5 8 13 ......
5 maj 08:17
poho: wiem co to ciąg fibanacciego, tyle że nie wiem jak dalej to rozwiązywać
5 maj 08:46
b.: w pewnym sensie da się odgadnąć tak: ciągi geometryczne qn spełniają zależność rekurencyjną dla dwóch różnych q (znajdź te q), wobec tego zależność tę spełnia też a q1n + b q2n, stałe a,b można znaleźć z warunków początkowych
5 maj 14:14
PW: Zaraz Cię zapyta: − A gdzie tu masz jakieś ciągi geometryczne? poho zachowuje się tak, jakby nie bywał w ogóle na wykładach ani ćwiczeniach, a w dodatku ma kłopoty nawet w zrozumieniu jak działa symbol ∑. Nie można pomóc komuś kto nic nie wie (albo udaje, bo bawi go dręczenie innych).
5 maj 14:24
poho: wiem co to ∑, czemu mam nie wiedzieć ? Nie umiem tego przykładu obliczyć.
5 maj 18:31
poho: Fn = Fn1 + Fn2 i np. poczatek bedzie taki ?: założenie indukcyjne n = 1 F1 = F0 + Fn1 ?
5 maj 18:41
b.: > założenie indukcyjne n = 1 To jedno z lepszych założeń indukcyjnych jakie widziałem emotka
7 maj 20:15