a
poho: do sprawdzeniaUdowodnić indukcyjnie
n
i=1
1. n = 1
L = 1 P = 1
2. n = k, k ≥ 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + ... + |
| ≥ k |
| | √2 | | √3 | | √4 | | √k | |
3. n = k + 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + ... + |
| + |
| ≥ k + 1 |
| | √2 | | √3 | | √4 | | √k | | √k + 1 | |
| k√k + 1 | | 1 | |
| + |
| ≥ k + 1 |
| √k + 1 | | √k + 1 | |
U{1 + k
√k + 1{
√k + 1} ≥ k + 1
i nie wiem coś robię źle ? Bo L ≠ P ?
4 maj 23:21
Godzio:
Ale to nie jest prawdziwa nierówność, dla n = 2 już nie działa.
4 maj 23:29
Godzio:
W drugą stronę nierówność już działa:
Dla n = k + 1 (piszę formalnie jak powinno wyglądać)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + ... + |
| + |
| ≤ korzystamy z założenia indukcyjnego |
| | √2 | | √k | | √k + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
≤ k + |
| ≤ k + |
| = k + 1 |
| | √k+1 | | √0 + 1 | |
4 maj 23:30
poho: to dziwne błąd w zadaniu mam ? bo w zadaniu jest ≥
4 maj 23:39
Godzio:
Nierówność działa tylko i wyłącznie dla n = 1
4 maj 23:48
poho: dlaczego w poście z 23:30 pod koniec podstawiłes pod k zero ?
4 maj 23:51
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
k + 1 ≥ 0 + 1 ⇒ |
| ≤ |
| |
| | k + 1 | | 0 + 1 | |
4 maj 23:55
poho: to tak można zamienić liczbę większą na mniejszą ? Nie rozumiem
4 maj 23:56
poho: | | 1 | |
dobra rozumiem, tylko nie wiem czemu to się równa k + 1, bo k + |
| ≠ k + 1 |
| | √k + 1 | |
4 maj 23:57
Godzio:
Nierówność stosuje, to się nazywa "szacowanie" np.
(n + 1)2 = n2 + 2n + 1 = n2 + n + n + 1 ≥ 12 + 1 + 1 + 1 = 4 bo (n ≥ 1)
4 maj 23:58
Godzio:
Ale tam nie ma równości tylko
nierówność!

Będę później to odpowiem na ewentualne pytania, sprawdzisz sobie rano
4 maj 23:59
poho: to w poscie z 23:30 konczy sie to zadanie ? Nic więcej nie trzeba robić ?
5 maj 00:02
Godzio: Nic.
5 maj 01:39