matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
asd:
Szereg:
(−1)
n
∑
4n−3
Wiem, ze należy skorzystać z kryt. Leibniza niestety nie potrafię tego zastosować z odpowiednim uzasadnieniem.
4 maj 22:14
asd:
up
5 maj 01:04
J:
1
= ∑ (−1)
n
*
... jest to szereg naprzemienny , gdzie :
4n−3
1
1
1
a
n
=
, lim
n→
∞
= 0 oraz: a
n+1
=
<
= a
n
4n−3
4n + 1
4n−3
czyli a
n
jest ciągiem malejącym , zatem szereg jest zbieżny
5 maj 06:49