funk.kw
Jenny: Miejscami zerowymi funkcji f(x) = x2 + ax + b są liczby −4 i 2. Oblicz ile wynosi suma a + b.
Mam podstawić −4 i 2 pod wzory na pierwiastki delty? Nie wiem jak do tego podejść.
4 maj 21:53
===:
...znając pierwiastki i postać f(x) możesz ją napisać w postaci iloczynowej
4 maj 21:59
===:
...znając pierwiastki i postać f(x) możesz ją napisać w postaci iloczynowej
4 maj 21:59
Jenny: Faktycznie! masz raację! zapomniałam o tym........
4 maj 22:07
Metis: f(−4)=(−4)2−4a+b
f(2)= 22+2a+b
Rozwiązać układ równań:
−4a+b=−16
2a+b=−4
Zsumować.
4 maj 22:16
Bogdan:
z wzorów Viete'a: a = −x1 − x2 = 4 − 2 = 2 i c = x1 * x2 = −4*2 = −8, a + b = −6
4 maj 22:22
PW:
x2 + ax + b = (x+4)(x−2),
dla x = 1
1 + a + b = 5·(−1)
a + b = −6.
4 maj 22:33