matematykaszkolna.pl
maturalne zadanie optymalizacyjne YushokU: Witam, Mam kłopot z zadaniem. Nie za bardzo wiem jak je dokończyć. Dana jest parabola o równaniu f(x)=−x2+4x. Oblicz współrzędne takiego punktu P należącego do tej paraboli, że styczna do paraboli poprowadzona w punkcie P wraz z prostymi o równaniach: x=0, x=2, y=0 wyznaczają trapez o najmniejszym polu. Moje rozwiązanie: f'(a)=−2a+4 f'(a)=−a2+4a Styczna ma postać. y=(−2a+4)x+b a∊(0,2) Jest styczna do f(x) w punkcie a. −a2+4a=−2a2+4a+b b=a2 y=(−2a+4)x+a2 Oznaczam punkt A(2,0), D(0,0) B(2,y) y=−4a+8+a2=a2−4a+8 B(2,a2−4a+8) C(x,0) 0=−(2a−4)x+a2 a≠0 x=U{a2}{2a−4) Czyli wzór na pole ma postać.
 a2 
P(a)=0,5*(AB+CD)*BD=(AB+CD)=a2−4a+8+

2a−4 
No dobra, na razie wszystko pięknie, ale pochodna wygląda tak:
 a2−4a 4a3−23a2+44a−32 
P'(a)=2a−4+

=

2(a−2) 2(a−2)2 
Ktoś widzi jakiś błąd, jakieś uproszczenie? Odpowiedź jest dla a=1 .Z góry dzięki, bo wiem, że przed maturami to macie kupe roboty z nami−maturzystami emotka
4 maj 21:42
YushokU: Dobra, stwierdziłem, że porównam tą funkcję nieułamkową. Zawsze lubiłem mieć wszystko w jednym ułamku, ale nie tym razem
 10−25 
Ale nadal nie ten wynik co potrzeba, bo dla a=

. Ktoś sprawdzi? emotka
 5 
4 maj 21:59
PW: Jeżeli styczna ma równanie y = (−2a+4)x + a2, to przecina oś OY w punkcie C o współrzędnych (0, a2). Ty policzyłeś, kiedy y = 0, czyli odciętą punktu, w którym styczna przecina oś OX − ten punkt nie jest potrzebny do rozwiązania (nie jest punktem C).
4 maj 22:24
===: rysunek ... zawsze rysunek ! ... zawsze myślenie ! i nie rzucaj się na zadanie jak szczerbaty na suchary −emotka cosik świta? −emotka
4 maj 22:30
YushokU: Nie no, wszystko miałem narysowane, ale sobie źle oznaczyłem punkt. Wychodzi, dzięki, bo samemu to ciężko czasem zauważyć Pierwszy oznaczyłem dobrze, drugi źle. Czemu? Nie wiem.
5 maj 12:41