maturalne zadanie optymalizacyjne
YushokU: Witam,
Mam kłopot z zadaniem. Nie za bardzo wiem jak je dokończyć.
Dana jest parabola o równaniu f(x)=−x2+4x. Oblicz współrzędne takiego punktu P należącego do
tej paraboli, że styczna do paraboli poprowadzona w punkcie P wraz z prostymi o równaniach:
x=0, x=2, y=0 wyznaczają trapez o najmniejszym polu.
Moje rozwiązanie:
f'(a)=−2a+4
f'(a)=−a
2+4a
Styczna ma postać.
y=(−2a+4)x+b
a∊(0,2)
Jest styczna do f(x) w punkcie a.
−a
2+4a=−2a
2+4a+b
b=a
2
y=(−2a+4)x+a
2
Oznaczam punkt A(2,0), D(0,0)
B(2,y)
y=−4a+8+a
2=a
2−4a+8
B(2,a
2−4a+8)
C(x,0)
0=−(2a−4)x+a
2
a≠0
x=U{a
2}{2a−4)
Czyli wzór na pole ma postać.
| | a2 | |
P(a)=0,5*(AB+CD)*BD=(AB+CD)=a2−4a+8+ |
| |
| | 2a−4 | |
No dobra, na razie wszystko pięknie, ale pochodna wygląda tak:
| | a2−4a | | 4a3−23a2+44a−32 | |
P'(a)=2a−4+ |
| = |
| |
| | 2(a−2) | | 2(a−2)2 | |
Ktoś widzi jakiś błąd, jakieś uproszczenie? Odpowiedź jest dla a=1 .Z góry dzięki, bo wiem, że
przed maturami to macie kupe roboty z nami−maturzystami
4 maj 21:42
YushokU: Dobra, stwierdziłem, że porównam tą funkcję nieułamkową. Zawsze lubiłem mieć wszystko w jednym
ułamku, ale nie tym razem
| | 10−2√5 | |
Ale nadal nie ten wynik co potrzeba, bo dla a= |
| . Ktoś sprawdzi?  |
| | 5 | |
4 maj 21:59
PW: Jeżeli styczna ma równanie
y = (−2a+4)x + a2,
to przecina oś OY w punkcie C o współrzędnych (0, a2).
Ty policzyłeś, kiedy y = 0, czyli odciętą punktu, w którym styczna przecina oś OX − ten punkt
nie jest potrzebny do rozwiązania (nie jest punktem C).
4 maj 22:24
===:

... zawsze rysunek

!
... zawsze myślenie

!
i nie rzucaj się na zadanie jak szczerbaty na suchary −

cosik świta? −
4 maj 22:30
YushokU: Nie no, wszystko miałem narysowane, ale sobie źle oznaczyłem punkt. Wychodzi, dzięki, bo samemu
to ciężko czasem zauważyć

Pierwszy oznaczyłem dobrze, drugi źle. Czemu? Nie wiem.
5 maj 12:41