Pomocy
Justyna: Zaznacz na osi liczbowej zbiór A∩B
A={ x∊R: x−2/|x−1| ≤ 0 }
B={ x∊R: |x+4|/x ≥ 2 }
Mam problem z rozwiązaniem A, bo nie zgadzają mi się później odpowiedzi.
4 maj 21:37
J:
| | x−2 | |
A) |
| ≤ 0 ⇔ x − 2 ≤ 0 i x ≠ 1 ⇔ x ∊ (−∞,1) U (1,2> ( rysunek ) |
| | Ix−1I | |
5 maj 06:36
pigor: ... , zbiór B:
|x+4| ≥2 i x≠0 ⇔ (x+4≤ −2 v x+4 ≥ 2) i x≠ ⇔
⇔ x≤ −6 v (x ≥ −2 i x≠ 0), czyli
B= (−∞;−6> U <−2;0) U (0;+∞),
a ponieważ
A=(−∞;1) U (1;2> (patrz post
J powyżej), to
A∩B= (−∞;−6> U <−2;0) U (0;1) U (1;2> ⇔
A∩B= (−∞;−6> U <−2;2> \ {0,1}.
5 maj 12:21
pigor: ... , oczywiście przy założeniu, że dobrze odczytał
J twoje ..., intencje, że A : (x−2) / |x−1| ≤0, a nie z punktu
widzenia matematyki nierówność taka zbioru A: x−
2|x−1| ≤ 0. ...
5 maj 12:29
Justyna: już ogarniam

dziękuję
6 maj 16:05