prawdopodob
Albatros: W pojemniku znajdują się dwie kule białe i trzy czerwone. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy co najmniej jedną kulę czerwoną. Wynik
przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
a jak obliczyć moc zdarzenia A? (wiem, że wystarczy spojrzeć, że tylko 1 możliwość nie pasuje,
ale chce wiedziec jak to obliczeniowo zapisac

)
ja zrobilem coś takiego
| | | | | |
|A|= | + | wyszło 6 , ma wyjsc 9 |
| | | |
Janek191:
A' − zdarzenie przeciwne
A' − " wylosowano 2 kule białe "
więc
P(A) = 1 − P(A') = 1 − 0,1 = 0,9
=======================
Albatros: a jakbym chciał obliczyc zdarzenia A, to sie da tym dwumianem jakos bez liczenia A' policzyc ?
pytam tyle, bo chce to zrozumiec