matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
aaddaa:
w ciagu geometrycznym q=2, suma 8 poczatkowych wyrazow jest rowna 765 . wyznacz a
1
3 gru 22:09
plastuś:
2
8
−1
S
8
= a
1
= a
1
( 256 −1)= a
1
*255
2−1
255a
1
= 765
765
a
1
=
= 3
255
3 gru 22:14