dla jakich wartosci parametru m iloczyn roznych miejsc zerowych...
hubert: Dla jakich wartosci parametru a iloczyn roznych miejsc zerowych funkcji f okreslonej wzorem
f(x)= logarytm do kwadratu przy podstawie 3 z x− (a
2−a)logarytm przy podstawie 3 z x +1−a
jest rowny 9 ?
Podstawienie t nalezacej do R za log3 z x
t
2−(a
2−a)t+1−a , potem Δ wieksza 0 i z tym nie ma problemu.Nastepnie zapiisuje x1*x2=9 i
a=−8, w odpowiedziach natomiast napisane jest :
Przeksztalcenie warunku x1*x2=9 na warunek t1+t2=2 . Prosilbym o wytlumaczenie skad te
przeksztalcenie sie wzielo