wydajnośc
marek: mała pomoc przed matura?
Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplować pewną partię listów. Stemplowanie listów
pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8:00, a druga o godzinie 9:00. O godzinie 11:00
panie stwierdziły, że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy
okazało się, że każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów. Oblicz, w ciągu ilu godzin
każda z pań ostemplowałaby sama wszystkie listy.
4 maj 20:31
Eta:
x −−− czas potrzebny na ostemplowania wszystkich listów tylko przez pierwszą
y −−− " " tylko przez drugą
pierwsza pracowała od 8
oodo 11
oo = 3 h
druga os 9
oo do 11
oo = 2h
po wspólnej pracy wykonały 0,55 całej pracy
| | x | | y | |
oraz |
| = |
| +1 ( bo druga pracowała godzinę krócej |
| | 2 | | 2 | |
x=y+2
rozwiąż równanie:
.............
4 maj 20:51
marek: dzieeeekuje bardzo <3
4 maj 20:56