oblicz sumę
Bounty: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, naturalnych, które nie są podzielne ani przez 12
ani 15
4 maj 20:25
Janek191:
100,101, 102, ... , 999
999 − 99 = 900
Liczb podzielnych przez 12 jest 75 ( 900 : 12 = 75 )
Liczb podzielnych przez 15 jest 60 ( 900 : 15 = 60 )
Liczb podzielnych przez 12 i przez 15 jest 15 ( 900 : 60 = 15 )
75 + 60 − 15 = 120
Liczb naturalnych, które nie są podzielne ani przez 12 , ani przez 15 jest
900 − 120 = 780.
============
5 maj 07:42
Janek191:
Zrobiłem inne zadanie − jeszcze śpię.

Obliczyłem ilość takich liczb.
5 maj 07:45
Janek191:
Trzeba policzyć sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, następnie sumę liczb trzycyfrowych
podzielnych przez 12 , sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 15 i sumę liczb
trzycyfrowych podzielnych przez 60, a na koniec wykonać odpowiednie działania na tych
liczbach.
5 maj 07:48