Ostatnie zadanie, powtórka i idę spać xDD
Gigi: Będzie ktoś tak miły i wytłumaczy mi to zdanie? Inne zadania rozwiązuję bez problemu tylko z
bryłami mam problem. Owszem rozwiązywałam zadania, ale właśnie ten dział nie za bardzo mi
podchodzi.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 6√2 tworzy z podstawą kąt 60
stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
4 maj 20:18
Kejt:

a − połowa przekątnej podstawy
mam nadzieję, że widać ten trójkąt 30
o, 60
o, 90
o
dalej skorzystaj z funkcji trygonometrycznych
dasz radę..?
4 maj 20:23
maniek: | a | |
| =sin60 dalej ty  |
| 6√2 | |
4 maj 20:27
Gigi: Dam radę, dziękuję
4 maj 20:32
Mila:

|AC|=a
√2
k=6
√2
H i |OC| możesz obliczyc z trójkąta SOC o kątach : 90
o,60
o,30
o albo tak:
√3*6
√2=2H
H=3
√6
2|OC|=6
√2
|AC|=6
√2 (ΔACS−Δrównoboczny)
| | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| |AC|2= |
| *(6√2)2=36 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz licz objętość .
4 maj 20:33