matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Adam:
Suma sześciu poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an jest równa 15 .Różnica tego ciągu jest 3. Ile wynosi 7 wyraz ciągu
4 maj 19:27
Mila:
a
1
+a
6
*6=15
2
a
1
+a
1
+5*3
*6=15
2
(2a
1
+15)*3=15 2a
1
+15=5 2a
1
=−10 a
1
=−5 a
7
=−5+6*3=−5+18 a
7
=13
4 maj 23:25