matematykaszkolna.pl
pytanie maturalne YushokU: rysunekWitam, Mam pytanie odnośnie zadania maturalnego. Prosta o równaniu x−y+3=0 przecina okrąg (x+3)2+(y+2)2=4 w punktach A i B takich, że współrzędne punktu A są mniejsze od odpowiednich współrzędnych punktu B. Na tym okręgu wybrano punkt C, różny od punktów A i B w ten sposób, że wysokość CD trójkąta ABC dzieli odcinek AB w stosunku 3:1. Oblicz współrzędne punktu C. Otóż, zawsze zwracano nam uwagę w szkole, aby zawsze zauważać wszystkie możliwe rozwiązania w zadaniach. Tak też tym razem zrobiłem. Skoro Odcinek CD dzieli odcinek AB w stosunku 3:1 to uznałem, że moze go dzielić od strony A i od strony B. W rezultacie uzyskałem 4 rozwiązania, a nie dwa. I tak się zastanawiam. Dobrze pomyślałem, czy źle? Pytam, bo wiem, że wydawnictwa także się mylą, a wolę mieć pewność. Z góry dzięki emotka Wiem, że na tym forum nie ma samych nauczycieli, ale także uczniowie, także jeśli jesteś uczniem i to czytasz to powiedz mi jakbyś ty to zrobił emotka
4 maj 19:08
Vuks: W sumie to bym zrobił to samo. Żle pomyślane zadanie, bądź nie do końca przemyślane rozwiązania.
4 maj 19:12
YushokU: Ale dzisiaj laguje to forum. Widzę, że humaniści uczą się matmy tak jak ja polskiego−dzień przed maturą
4 maj 19:17
Benny: Humaniści mają łatwiej, dostaną karty wzorów
4 maj 20:07
YushokU: Ale nie umieją korzystać
4 maj 20:30
Benny: To już inna sprawa Czuje, że będzie głupi dowód geometryczny
4 maj 20:34
YushokU: To i tak podstawa. Oby na rozszerzeniu nie było nic w stylu miliona obliczeń z pierwiastkami i kwadratami. jak np. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka wysokości od krawędzi bocznej jest równa a, natomiast odległość środka wysokości od ściany bocznej jest równa b. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
4 maj 20:56
Kacper: Wtedy piszesz: Objętośc jest równa c
4 maj 21:09
YushokU: Zadanie fajne, ale niestety maturalne, a w takim bardzo łatwo się gdzieś wywalić. Nic mi dzisiaj z R nie wychodziemotka
4 maj 21:24