Programowanie Pascal
Klodzia: Proszę o pomoc. Wyskakuje mi 1 błąd "syntax error ":"expected but "(" found" dotyczący tej
linijki na czerowono. Dopiero się uczę i jeśli znajdziecie jakieś inne błędy, albo macie
cenne rady to piszcie.
Zadanie Silnie
Wartość k−tej silni wielokrotnej z liczby n (oznaczaną przez n z k wykrzyknikami) obliczamy ze
wzorów n...! = 1, jeśli 0<=n<k, oraz n...! = n((n−k)...!), jeśli n>=k (we wszystkich
wzorach występuje po k wykrzykników). Napisz program służący do obliczania wartości silni
wielokrotnych.
Wejście
W pierwszej linii wejścia znajduje się jedna liczba całkowita t<=10 oznaczająca liczbę testów.
W kolejnych liniach znajdują się poszczególne testy. Każdy z nich składa się z dwóch liczb
całkowitych, n oraz k (1<=n,k<=12).
Wyjście
Dla każdego testu wypisz w osobnej linii wartość k−tej silni liczby n.
Przykład
Wejście:
3
5 1
5 2
10 4
Wyjście:
120
15
60
program ksilnie;
function sil(n,k:integer):longint;
var i,j:integer;
begin
sil:=1;
if n>=k then
begin
i:=n;
while i>=1 do
begin
sil:=sil*i;
i:=i−k;
end;
end;
end;
var t,n,k,i,j:integer;
readln(t);
read(n,k);
for j:= 1 to t do
writeln(sil(n,k));
readln;
end.
4 maj 17:53
Klodzia: Mała korekta
var t,n,k,i,j:integer;
readln(t);
for j:= 1 to t do
begin
read(n,k);
writeln(sil(n,k));
end;
readln;
end.
4 maj 18:04
wmboczek: zdaje się że należy osobno wczytać każdą zmienną
typ całkowity jako wynik szybko się wyczerpie, zamień longinta na jakiś real albo double
4 maj 18:15
Klodzia: Nadal ten sam błąd
4 maj 19:21
Qulka: begin brakuje pod var
4 maj 19:47
Klodzia: dzięki
4 maj 20:09