Liczba pierwiastków równania
Lila: Ile jest równa liczba pierwiastków równania √3x2 − 3x+ √2 = 0 ?
4 maj 16:25
J:
policz Δ
4 maj 16:28
Lila: no to wychodzi 9−4√6
4 maj 16:33
Lila: no to wychodzi 9−4√6
4 maj 16:33
J:
czyli jaki ma znak ?
4 maj 16:35
Lila: ujemny
4 maj 16:45
J:
no, a jeśli Δ < 0 to trójmian kwadratowy ile ma pierwiastków ( miejsc zerowych ) ?
4 maj 16:47
Lila: no 0
4 maj 16:49
J:
no to masz odpowiedź
4 maj 16:50
Lila: dzięki

a powiedz mi jeszcze jak mam takie zadanko
4 maj 16:56
Lila: dzięki

a powiedz mi jeszcze jak mam takie zadanko
4 maj 16:57
Lila: do prostej l należa punkty A(1,0) i B=(0,−√3). Ile jest równa miara kąta ostrego między
prostą l a osią x ?
4 maj 16:59
J: trzeba wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej AB
| | −√3 − 0 | |
a = |
| = √3 tg α = √3 ⇒ a = 600 |
| | 0 − 1 | |
4 maj 17:02
J:
oczywiście kąt α = 600
4 maj 17:03
Lila: dzięki wielkie
4 maj 17:06