trygonometria
maaa: Rozwiąż równanie
1 + 2cos
2 x = 3sin(π/2 +x)
nie wiem gdzie robię błąd, rozkładam sobie prawą stronę ze wzoru na sinus sumy kąta, potem
powstaje równane z cosx podstawiam sobie za cos t. ale nie zgadza się z odpowiedziami...
w odpowiedziach jest punkt za napisanie równości sin(π/2 +x)= cosx ale nie mam pojęcia skąd to
wzięli.
4 maj 13:57
J:
ze wzorów redukcyjnych: sin(90 +α) = cosα
4 maj 14:01
asd: 1+ 2cos2x = 3sin(90+x)
1+2cos2x = −3cosx
2cos2x+3cosx+1=0
t = cosx
2t2+3t+1=0
Δ=9−8=1
t1 = −1
t2 = −1/2
teraz sobie podstaw
4 maj 14:02
maaa: Źle policzyłam Δ

dziękuję wszystkim... Ps nie wiem czy możemy tak po prostu zamienić ten
sinx na cosx bo nie wiadomo jakim kątem jest x i może wyjść tak że sin może być ujemny...
4 maj 14:06
asd: kat nie bedzie na − dlatego cos nalezy (90,180), a ze jest to druga cwiartka wiec jest ujemny
4 maj 14:07
maaa: tylko że w poleceniu nie jest napisane ze x to kąt ostry.. Jakby był rozwarty np. to to 90 +x
należałby do 3 ćwiartki i wtedy będzie ujemny..
4 maj 14:10
J:
@ asd ... źle napisałeś/aś wzór redukcyjny ... sin(90+x) = cosx ...
właśnie dlatego,że w drugiej sinus jest dodatni
4 maj 14:13
maaa: może się czepiam ale chcę mieć pewność

.. Można zastosować tu wzór redukcyjny

? Czy lepiej
ze wzoru na sinus sumy kątów ?
4 maj 14:16
J:
zdecydowanie wzór redukcyjny ... po co sobie utrudniać
4 maj 14:17
Hugo: sin(90+a) = −cos a?

... juz nawet nie pamietam :x
4 maj 14:18
maaa: ale skąd pewność jaki jest kąt x ? przecież może się zdarzyć tak że sprawi on że cała funkcja
zmieni znak. Tutaj np jakby był rozwarty to sin(90+x) to byłby − cosx..
4 maj 14:19
Hugo: sinus ++−−
cos +−−+

90+a −> II ćwiartka cosinus ujemny
4 maj 14:19
4 maj 14:19
J:
ale o znaku nie decyduje cosinus tylko sinus , a tam jest dodatni
4 maj 14:20
maaa: Ale to jest tylko wtedy gdy alfa jest kątem ostrym chyba...
4 maj 14:22
maaa: Dobra nie będę już męczyć Was moimi głupimi pytaniami

Dziękuję za pomoc
4 maj 14:27
maaa: jeszcze jedno mam zadanie...
Z urny w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. z pozostałych kul
losujemy jedną. oblicz prawdopodobienstwo ze wylosowania kula będzie białą...
4 maj 14:32
J:
| | 6 | | 5 | | 4 | | 6 | | 3 | | 5 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| + 2* |
| * |
| * |
| |
| | 9 | | 8 | | 7 | | 9 | | 8 | | 7 | |
4 maj 14:38
maaa: ma wyjść 20/21
4 maj 14:42
J:
sorry .. nie uwzględniłem przypadku dwie czarne w pierwszym ciągnięciu..
| | 3 | | 2 | | 6 | |
...do tego dopisz na końcu + |
| * |
| * |
| |
| | 9 | | 8 | | 7 | |
| | 336 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| ..  w książce jest zła odpowiedź  |
| | 504 | | 3 | |
4 maj 15:10
maaa: mi też tak wyszło z drzewka

ale myślałam że coś źle robię
4 maj 15:13
maaa: Ile jest liczb trzycyfrowych w których jest więcej liczb nieparzystych niż cyfr parzystych. Mi
wychodzi 350 a w odpowiedziach jest 475
4 maj 17:48
J:
a uwzgledniłaś same nieparzyste ?
4 maj 17:54
maaa: Właśnie nie, dzięki
4 maj 18:02
maaa: Właśnie nie, dzięki
4 maj 18:02
maaa: jakie jest prawdopodobieństwo NIE uzyskania co najmniej szóstki w 3 rzutach kostką?
4 maj 18:33