Oczywiście tematem przewodnim zadania są ciągi. Proszę o pomoc.
Patrycja: Rozwija równanie
1+5+9...+x=153
4 maj 13:48
PW: Rozwija?
4 maj 13:53
Patrycja: Rozwiąż * przepraszam
4 maj 13:56
asd: r = 4
an = a1 + (n−1)r
an = 1 + (n−1)4
an = 1 + 4n−4
an = 4n−3
Sn = (a1 + an)/2 * n
153 = (1 + 4n−3)/2 * n
153 = (2n−1)n
2n2−n−153=0
Δ = 1225
pierw z Δ = 35
n1 = − 17 sprz
n2 = 18
n = 18
an = 4 * 18 − 3 = 69
x = an = 69
4 maj 13:58
J:
Niestety ...źle

n = 9
x = 33
4 maj 14:11
Mila:
Patrycja mogłaś sprawdzić, czy suma wszystkich wyrazów wg Twoich obliczeń będzie równa 153.
Radzę tak robic na maturze.
Weryfikuj swoje obliczenia.
4 maj 14:26
PW: Uwaga: rozwiązaniem równania
153 = (2n−1)n
w zbiorze liczb naturalnych jest liczba 9, a więc x = 33.
4 maj 14:32
PW: Nie widziałem, że Koledzy już to zauważyli

, uszanowania.
4 maj 14:33
Patrycja: Dziękuje bardzo

pierwsze rozwiązanie naprowadziło mnie na rozwiązanie i właśnie n wyszło mi
9 więc dziękuje za potwierdzenie mojego wyniku

dziękuje za wszystkie rady
4 maj 15:04