matematykaszkolna.pl
Matura Polonista: Matura 2015 Hej ''Gady''−maturzyści jak tam poszedł język ojczysty emotka ?
4 maj 12:41
Marysia: Scesliwie napisałam jakoś emotka
4 maj 12:56
Polonista: To się cieszę Marysiu emotka
4 maj 13:19
siema eniu: modle się 30%
4 maj 13:20
Polonista: Twoje modły (nie)zostaną wysłuchane
4 maj 13:24
siema eniu: nie no szczerze emotka temat nie był trudny tylko nie jestem przekonany do mojej interpretacji podanego fragmentu Lalki :< 21 pkt emotka tyle wystarczy
4 maj 13:32
Marek216: W starej podstawie dali 1. temat na podstawie fragment u noweli która, nie była lekturą. II temat o dziadach i czymś tam jeszcze. Pierwszy było tyle prosty, że nie trzeba było posiadać żadnej wiedzy, tylko pisać na podstawie fragmentu. Ale jak z interpretacją to trudno powiedzieć.
4 maj 13:46
maaa: mam to samo nie wiem jak z fragmentem... Ale mam nadzieję że odwołanie do całości i do innego tekstu mnie uratuje
4 maj 14:02
siema eniu: a do czego się odwoływaliście(inny tekst kultury)?
4 maj 14:13
bezendu: Ja do Potopu
4 maj 14:15
maaa: Edyp
4 maj 14:16
Marek216: W którym sie trzeba było dowołać ?
4 maj 14:18
Marek216: odwołać* emotka , pewnie wy jesteście z liceum u nas tylko do dziadów w 2. temacie było odwołanie.
4 maj 14:30
siema eniu: również Edyp emotka
4 maj 14:34
Theosh: A jaki był autor tamtego tekstu, i tytuł tamtego tekstu który trzeba było rozpoznań?
4 maj 14:35
Theosh: ?
4 maj 14:38
Nikt: Ja słyszałem, że Mickiewicz i to był Pan Tadeusz. Epilog, albo prolog epopei.
4 maj 14:41
Theosh: A o co chodzi z tym z legend z dawnego Egiptu? To było czy sobie jaja robią?
4 maj 14:45
Aerodynamiczny: Ja tam troche zaryzykowalem i odwolalem sie do Ferdydurke(liceum)
4 maj 14:47
Nikt: Znajomy z technikum mówił mi, że oni to mieli. Bo licea mają nową maturę.
4 maj 14:47
kyrtap: Tak na dobrą sprawę w dobrych szkołach to opowiadanie było analizowanie i przerabiane na lekcji
4 maj 14:48
Pawel: jak podalem przyklady z dwoch ksiazek i z zycia codziennego ale nie odnioslem sie do tekstu ktory byl podany czyli do Lalki to zle czy jeszcze moge liczyc na zdanie ?
4 maj 14:56
Theosh: Takie 2/10 Pawle.
4 maj 14:56
Kamil: mozna bylo podac przyklady z Giaura i Zbrodni i kary ?
4 maj 14:57
siema eniu: narzucone było,że z podanego fragmentu i całego utworu B.Prusa... ehh...pewnie Ci odetną punkty,pytanie tylko ile..
4 maj 14:57
siema eniu: przykłady można było czerpać z każdej książki,byle żeby się zgadzało z tezą.
4 maj 14:58
4 maj 15:17
Vax: Jeżeli chodzi o nową maturę (dla LO) to temat bardzo prosty, no i Lalka.. Co do innego tekstu kultury to tak jak większość znajomych powołałem się na Króla Edypa.
4 maj 15:17
YushokU: A ja do Hioba się odwołałem. No i dałem bezsensowny argument z Lalki w odwołaniu do całości lektury, że tym co prowadziło Wokulskiego przez życie to pieniądze. Przepisując z brudnopisu wypracowanie trochę się zamieszałem i moje zdanie miało w pewnym momencie postać "Wokulski miał szczęście,ponieważ po 4 latach małżeństwa umarła mu żona i odziedziczył duży majątek" Ale pewnie max 15 pkt. potrzebuje z wypracowania, to mam nadzieję, że jakiś egzaminator mnie doceni na tyle
4 maj 15:23
Metis: Byle nie zaliczył tego do kategorii błedu kardynalnego
4 maj 15:24
siema eniu: Wolna wola człowieka czy siły od niego niezależne – co przede wszystkim decyduje o ludzkim losie? od razu narzucił mi się Edyp − siły od niego niezależne − i tak też pisałem. mam tylko pytanie co do podanego fragmentu Lalki,mianowicie zinterpretowałem go w taki sposób,że powołując się na :'' Obserwacje te wzbudziły w duszy Wokulskiego nowe prądy, o których pierwej nie myślał albo myślał niedokładnie. Zatem wielkie miasto, jak roślina i zwierzę, ma właściwą sobie anatomię i fizjologię. Zatem – praca milionów ludzi, którzy tak głośno krzyczą o swojej wolnej woli, wydaje te same skutki, co praca pszczół, budujących regularne plastry, mrówek, wznoszących ostrokrężne kopce, albo związków chemicznych, układających się w regularne kryształy.'' pisałem,że ludzie budując Paryż przez te kilkanaście wieków robili to pod rozkazem króla/władcy a nie z własnej woli(wspomniane we fragmencie jest o 4 dynastiach) i konsekwentnie realizowali plan budowy miasta również o wspomnianym dziadu,który dzięki ciężkiej pracy zapewnił przyszłość następnym pokoleniom − oczywiście formułując odpowiedni wniosek pytanie czy to dobra interpretacja ;> a co do reszty argumentów myśle,że będzie ok
4 maj 15:27
kix: do YushokU: egzaminator zapewne doceni fakt, że Wokulski miał szczęście z powodu zejścia żony emotka
4 maj 15:43
Ja: Czemu martwicie sie rzeczami nad ktorymi nie macie wplywu?
4 maj 15:45
Metis: Gorzej jeśli będzie to... egzaminatorka emotka
4 maj 15:49
Mila: YushokU, dałeś popalić.
4 maj 16:15
Benny: Mila znowu różowa. Na maturki kolor zmieniasz?
4 maj 16:20
Mila: To ma symbolizować różowe okulary.
4 maj 16:28
YushokU: Nie no, jak zauważyłem, to trochę zmieniłem, ale ogólnie to jedno z gorszych wypracowań jakie kiedykolwiek udało mi się napisać. Pocieszam się, że (uznając, że klucz z radiazet jest poprawny) czytanie ze zrozumieniem dobrze mi poszło całkiem. Zobaczymy w czerwcu emotka
4 maj 16:37
maturzysta: Pierwszy temat: "legendy dawnego Egiptu" Bolesława Prusa był lajtowy. Spodziewałem się czegoś gorszego, a napisałem na jakieś 450 słów xD
4 maj 16:43
maturzysta: Pierwszy temat: "legendy dawnego Egiptu" Bolesława Prusa był lajtowy. Spodziewałem się czegoś gorszego, a napisałem na jakieś 450 słów xD
4 maj 16:43
Kasia: Co myślicie o odwołaniu do Jacka Soplicy? (aktywnie działał, nie pozwolił, żeby zbrodnia go definiowała, świadomie się zmienił).
4 maj 16:59
Metis: Czy losem Jacka Soplicy kierują siły wyższe? Nie wydaje mi się− on sam świadomie podejmuje decyzje. Jego los nie jest z "góry" narzucony.
4 maj 17:04
Wojtek: a) Napisz, z jakiego dzieła pochodzi podany fragment i kto jest jego autorem. Chciałem pominąć, ptak małego lotu, Pominąć strefy ulewy i grzmotu I szukać tylko cienia i pogody, Wieki dzieciństwa, domowe zagrody… […] O, gdybym kiedy dożył tej pociechy, Żeby te księgi zbłądziły pod strzechy, Żeby wieśniaczki kręcąc kołowrotki, Gdy odśpiewają ulubione zwrotki […] Gdyby też wzięły na koniec do ręki Te księgi proste jako ich piosenki wie ktoś kim jest autor tego fragmentu
4 maj 17:09
Ratarcia: Mickiewicz, fragment "Pana Tadeusza" emotka
4 maj 17:16
YushokU: Tak na prawdę to była zwykła matura, całkiem ciężkie czytanie ze zrozumieniem w porównaniu do innych lat, temat wypracowania prosty, tylko o dziwo lalka nie za bardzo pasowała i należało przytoczyć argumenty niestety z tylko jednego innego tekstu kultury :< Jestem ciekaw w tym roku matmy rozszerzonej, jak trudny będzie arkusz
4 maj 17:44
kyrtap: ile można dawać Lalkę nie wiem kto tam siedzi w tym Cke chyba sami pasjonaci tej książki mało fascynującej −.−
4 maj 19:44
Angela: Chyba prostszej tej matury nie mogli dać
4 maj 19:55
Metis: Statystyki zdawalności w tym roku muszą być wysokie...
4 maj 19:55
kyrtap: Metis na pewno jak ciągle dają Lalkę to chore jest
4 maj 20:05
kleszcz: makbet − siła woli c'mon . i jeszcze Hiobek .
4 maj 21:06
kleszcz: makbet − siła woli .
4 maj 21:07
kleszcz: ale mi się tnie net na tej stronie chyba z milion ludzi siedzi .
4 maj 21:08
kleszcz: fragment był z dupy wzięty .
4 maj 21:08
Geometrykz: 18/20 powinno być, myślałem w tym fragmencie nad Panem Tadeuszem i Chłopami i napisałem, że to fragment z Chłopów; nie wpadłem na to, że tylko lektury z gwiazdką trzeba znać w całościemotka
4 maj 21:14
abc: Dla technikum to dowalili na prawdę tyle jest fajny lektur to wymyślili jakieś lekturki nie znane maturzystom (z wyjątkiem dziadów). Co do Lalki to naprawdę nie wiem co oni z nią mają i co oni by bez niej zrobili Jest na prawdę tyle fajnych lektur (Dżuma, Inny Świat, Jądro Ciemności, które jeszcze ani raz się nie pojawiły).
5 maj 00:12
Lukas: Co było na starej podstawie dziś ? jakie lektury ?
5 maj 00:16
Z pieca: Ba, nawet w podręczniku do gimnazjum Miedzy nami 3 jest fragment Prusa o Egipcie. Jest też zadanie o porównaniu ich systemu władzy emotka
5 maj 00:59