proszę o pomoc
monia7625: wyznacz liczbę dodatnią x tak,aby x,3x,x2 były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
4 maj 11:29
J:
2*3x = x + x2
4 maj 11:31
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny to: 2b=a+c
zatem: 2*3x=x2+x ⇒
4 maj 11:32
monia7625: a skąd 2?
4 maj 11:33
monia7625: acha
4 maj 11:33
monia7625: −x2+5x+0=0
teraz delte liczyć mam?
4 maj 12:20
J:
niekoniecznie ...⇔ x2 − 5x = 0 ⇔ x(x−5) = 0
4 maj 12:23
monia7625: dodatnia liczba x to 5
4 maj 12:25
J:
no raczej 0 nie jest dodatnie
4 maj 12:27
monia7625: dzięki
4 maj 12:30