prosze o pomoc
monia7625: wyznacz pierwszy wyraz, różnicę i wzór ogólny ciągu arytmetycznego jeśli wiemy, że
a5=23 i a11=5
4 maj 10:39
Janek191:
a
1 + 4 r = 23
a
1 + 10 r = 5
Rozwiąż ten układ
4 maj 10:42
J:
a11 = a5 + 6r
a1 = a5 − 4r
4 maj 10:43
monia7625: rozwiązanie układu to a1=35 r=−3
4 maj 10:47
Eta:
| | a11−a5 | |
r= |
| = ......= −3 |
| | 11−5 | |
a
1=a
5−4r=.... = 35
a
n= a
5+(n−5)*r=.... = −3n+38
4 maj 10:47
Janek191:
Tak

Teraz podstaw do wzoru na a
n
4 maj 10:49
monia7625: an=35+(n−1)*−3=35−3n+3=−3n+8
4 maj 10:55
5-latek: Co to się dzieje z tymi maturzystami w tym roku ?
Jak zaczalem bywac na forum to
Eta 
pozdrawiam była w 1 LO
Wiec teraz jest w 3LO a wiec powinna pisać mature .
Wiec następny maturzysta nie poszsedl na egzamin z j. polskiego
4 maj 10:55
5-latek: Masz 35 a nie 5
4 maj 10:56
monia7625: cyferkę mi wcięło, poprawnie to an=−3n+38
4 maj 10:59