1
Ja: zadanie
Z dwóch miast A i B, odległych od siebie o 18 kilometrów, wyruszyli naprzeciw siebie dwaj
turyści. Pierwszy turysta wyszedł z miasta A o jedną godzinę wcześniej niż drugi z miasta B.
Oblicz prędkość, z jaką szedł każdy turysta, jeżeli wiadomo, że po spotkaniu pierwszy turysta
szedł do miasta B jeszcze 1,5 godziny, drugi zaś szedł jeszcze 4 godziny do miasta A.
Moze ktos sprawdzic czy dobze zaczalem?
v1−Predkosc turysty wyruszajacego z miasta A do punktu spotkania z drugim turysta
v2−Predkosc turysty z B do punktu spotkania
t−Czas pokonania drogi przez turyste wyruszajacego z punktu A do punktu spotkania z drugim
turysta
V1*t+v2+(t−1)=18
| 18 | | 18 | |
| *t+ |
| *(t−1)=18 |
| t−3/2 | | t−3 | |
4 maj 09:21
hahaa:
bzdura goni bzdurę
4 maj 09:34
J:
v1*t + v2(t − 1) = 18
v2(t−1) = v1*1,5
v1*t = v2*4
rozwiązanie:
t = 3 h
v1 = 4 km/h
v2 = 3 km/h
4 maj 09:41
Ja: J co ty sie tak z rana zrywasz?
4 maj 09:46
J:
Żeby Ci pomóc
4 maj 09:51
5-latek: Czesc
J 
Czy Ty nie miałeś czasmi pisać matury ?
Dlaczego nie poszsedles na polski ?
A może mi się tylko tak wydawalo
4 maj 10:26
J:
za późno się obudziłem .... zdam za rok
4 maj 10:31
Janek191:
4 maj 10:32
Ja: to moja wina, J juz szedl na mature ale zasiedzial sie przy moim zadaniu, sorki
4 maj 10:39