granica ciągu
sylka: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
an=√10n+9n+4*3n
3 gru 21:39
Basia:
jeżeli to jest na pewno pierwiastek kwadratowy to oczywiście +∞, bo
an → √+∞+∞+4*(+∞) = √+∞ = +∞
jeżeli to jest
n√10n+9n+4*3n
to trzeba się trochę inaczej pobawić
3 gru 21:51
sylka: sorki zgubiłam po drodze pierwiastek jest stopnia n
3 gru 21:57
Miś:
lim n→∞ 10 * n√1 + (9/10)n + 4*(3/10)n = 10
3 gru 22:05
Basia:
domyślałam się; za łatwe by to było
10n < 10n+9n+4*3n < 10n+10n+4*10n
10n < 10n+9n+4*3n < 6*10n
n√10n < n√10n+9n+4*3n < n√6*10n
10 < 10n+9n+4*3n < 10n√6
lim 10 ≤ lim (10n+9n+4*3n) ≤ lim (10n√6)
10 ≤ lim (10n+9n+4*3n) ≤ 10*1
stąd
lim (10n+9n+4*3n) = 10
3 gru 22:06
3 gru 22:19