pomocy
ewa: prosze o szybka pomoc.... wyznacz równania stycznych do okręgu x2 − 4x + y2 − 2y −4=0
równoleglych do osi OY
3 gru 21:07
Nikka: zadanko z Operona?
3 gru 21:11
plastuś:
1/ sposób
S( 2,1) r=
√4+1 +4= 3
styczna ma równanie: y= a postaćc ogólna: y−a=0
| | I0*2 +1*1 −aI | |
d=r=3 d= |
| = 3
|
| | √1 | |
I1−aI= 3 => 1−a= 3 v 1−a= −3
to: a = −2 v a= 4
styczne mają równania:
y= −2 i y= 4
2/ sposób
Rozwiązując układ równań i nakładając warunek: Δ=0
y=a i x
2−4x +y
2 −2y −4=0
x
2 −4x +a
2 −2a −4=0
Δ= 16 −4a
2 +8a +16
Δ= 0 => −4a
2 +8a +32=0 => a
2 −2a −8=0
Δ
1= 36
√Δ1= 6
a= 4 v a= −2
to: styczne mają równania: y= 4 i y= −2
3 gru 21:59
Nikka: coś nie tak, to jest zadanie z matury Operonowskiej i jako odpowiedź to x= −1 i x =5
3 gru 22:11
Nikka: to mają być styczne równoległe do osi OY , więc muszą mieć postać x=...
3 gru 22:14
plastuś:
Witam Nikka

źle doczytałam:
więc styczne mają równania: x = a
dalej już prosto z "górki"
3 gru 22:20
Basia:
Masz rację Nikko.
Plastuś na pewno źle przeczytał.
Sposób rozwiązania ten sam tylko proste mają równania: x=a
3 gru 22:22
plastuś:
z pierwszego sposobu otrzymamy:
I 2−aI= 3 => 2−a= 3 v 2−a= −3
a= −1 v a= 5
więc styczne: x = −1 i x= 5
3 gru 22:23
Nikka: Witam Eto
3 gru 22:24
plastuś:
He,he........ czy już zadowolone obydwie
Panie
3 gru 22:24
Nikka: najważniejsze, żeby Ewa była zadowolona
3 gru 22:26
Nikka: chociaż nie ma Jej już na forum...
3 gru 22:28
plastuś:
No tak ... masz rację

zaraz poprawię ten drugi sposób < bo może Ewa nie będzie wiedziała o co "biega"
3 gru 22:28
malina18: czyli tak musisz znalesc sobie wzor na rownanie okregu
x2+y2−2ax−2by+3=0
twoje rownanie jest
x2 − 4x + y2 − 2y −4=0
narysujemy sobie wedlug y=ax+b dlatego potrzebne nam jest a ib wyznaczamy je porownujac te dwa
rownnka szukamy tak gdzie a ib czyli
−4=−2a a=2
−2=−2b b=1 odczytujemy srodek okregu (2,1) nastepnie amy zaleznosc r2=a2+b2−c
czyli r2=4+1+4 r=3 rysujesz sobie na ukladzie i masz dwie stycznee do kregu pionowe wgledem
osi oy czyli punkty (0,1) i (5,1) i eraz zapisujesz odp patrzac na punkt x czyli x=−1 i x=5
3 gru 22:29
malina18: ja ma latwiejszy tak mi sie wydaje
3 gru 22:30
Basia:
No przecież widzę Plastusiu, że po prostu nie doczytałaś.
Myślisz, że tylko tobie się to zdarza ?
Mnie też.
Przed godziną, przeczytałam "trzech" zamiast "tych" i upierałam się, że przedział nie może
składać się z trzech liczb, no bo nie może, tylko, że tak wcale nie było napisane.
3 gru 22:31
Nikka: wzór był znaleziony wcześniej , a punkty to raczej (−1, 1) i (5,1)
3 gru 22:31
Nikka: komu się nie zdarza

ja ostatnio tak się 'przejęłam', że machnęłam zły rysunek i całe rozwiązanie zadania było do
d....
3 gru 22:33
malina18: tak przepraszam
3 gru 22:34
malina18: i mi tez teraz nie zauwazylam dobrze
3 gru 22:34
plastuś:
Do
ewa
poprawiam :
styczne mają r ównanie: x = a
więc a
2 −4a +y
2 −2y −4=0
y
2 − 2y +a
2 −4a −4=0 Δ= 4 − 4a
2 +16a +16 = −4a
2 +16a +20
to: Δ= 0 <=> −4a
2 +16a +20=0 /:(−4)
a
2 −4a −5= 0 Δ
1= 36
√Δ1= 6
to: a= 5 v a= −1
równania stycznych są:
x = −1 i x = 5
teraz już wszystko gra
3 gru 22:34
malina18: a ja na maturze nie podstawilam wzoru do rownania ucieklo 10% nie dalam nawiasu w zadaniu z
ciagiem kolejne 10% i takim sposobem tylko 60%
3 gru 22:35
Nikka: ale pomyśl, że miałabyś 80%

a 60% to i tak myślę, że bardzo dobry wynik
3 gru 22:37
plastuś:
Wniosek :
zmęczenie materiału i
"młodość" ma swoje prawa ...

Tak to bywa z tą "młodością
3 gru 22:38
Nikka: ja na szczęście maturę mam dawno za sobą − zdawałam z matematyki rozszerzonej − nawet ze
skutkiem
3 gru 22:40
plastuś:
He,he ..... a może do tego ja przygotowywałam Cię do matury?

?
Nie pomyślałaś o tym
Nikka
3 gru 22:43
Nikka: przygotowywał mnie mężczyzna

... forum pomaga mi przypomnieć sobie parę rzeczy

dzięki tutejszym ekspertom
3 gru 22:45
plastuś:
OK

fakt......... mężczyzną nie jestem
3 gru 22:47
Nikka: no raczej, ale pewnie też jest takim nauczycielem z powołania
3 gru 22:50
Nikka: *jesteś
3 gru 22:50
3 gru 22:59
Nikka: a to się rzadko zdarza

dobranoc Wszystkim fanom matematyki
3 gru 23:03