Rachunek prawdopodobieństwa
fantastyczna123: dane są prawdopodobieństwa zdarzeń P(A)=2/3 i P(B)=3/4 (A,B∊Ω). Wykaż najmniejszą wartość,
jaką może przyjąć P(A\B)
2 maj 22:20
arla28: P(A∪B)≤1
P(A∩B)=2/3+3/4−1=5/12
i wzór na pr. warunkowe
2 maj 22:45
fantastyczna123: dziękuję ,

powoli zaczynam sobie przypominać rachunek prawdopodobieństwa
2 maj 22:51
PW: Ale A\B to różnica zbiorów A i B, a nie prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B).
2 maj 23:01
Martiminiano: Gdzieś już ktoś wrzucał takie oznaczenie, wraz ze skanem podręcznika z nowej ery bodajże,
w którym również je stosowano. Też byłem zaskoczony.
3 maj 00:12
pigor: ..., na prawdopodobieństwo warunkowe stosuje się takie P(A/B)
albo P(A|B) oznaczenie, a takie P(A\B) to prawdopodobieństwo różnicy .
3 maj 02:15
Martiminiano: Wybacz, przepraszam za wprowadzenie w błąd
3 maj 09:30