logx
Kuba: logx = −0,507 znajdz x i pytanie czy jest jakas metoda na obliczenie tego czy po prostu trzeba
szukac odpowiedniej liczby ktra po zlogarytmowaniu da taki wynik
2 maj 21:54
Qulka: 10−0.507=3,2136605386403173281014799006473
2 maj 21:55
Kuba: log3,21 nie da −0,57
2 maj 21:57
Qulka: zapomniałam minusa = 0,31117163371060176702504447431256
2 maj 22:00
Kuba: 10−0,507=0,31
2 maj 22:00
Kuba: wlasnie ok dzieki wielkie hehe
2 maj 22:01
PW:
Kiedyś to się liczyło za pomocą tablic:
1 + logx = 1 − 0,507
log10 + logx = 0,493
log10x = 0,493
− tę sztuczkę robiło się dlatego, że w tablicach są tylko wartości dodatnie.
Zerkamy − wartość 0,493 odpowiada logarytmowi liczby 3,111, a więc
10x = 3,111
x = 0,3111
Ale wtedy jeszcze nie wynaleziono kalkulatorów.
2 maj 22:26