| sin2x | sinx | ||
= | −√3(sinx −1 )
| ||
| cosx | cosx |
| sin2x − sinx | 1 | ||
* | = −√3
| ||
| cosx | sinx−1) |
| sinx(sinx−1) | 1 | ||
* | =−√3
| ||
| cosx | sinx−1) |
| π | ||
x= − | + kπ | |
| 3 |
| |x| | ||
sinx= | x≠0
| |
| x |
| −x | ||
sinx= | ||
| x |
| π | ||
x=− | +2kπ
| |
| 2 |
| x | ||
sinx= | ||
| x |
| π | ||
x= | +2kπ | |
| 2 |
| x−|x| | ||
cos( | )=1
| |
| 2 |
| x−|x| | x−|x| | ||
= 2kπ v − | = 2kπ
| ||
| 2 | 2 |
)
2o
x∊<0,∞)
0 = 4kπ v 0 = 4kπ sprzeczne
czyli x=2kπ tylko w przedziale − x∊(−∞,0)