:)
matma!: w trójkąt prostokątny o kącie ostrym miary 15stopni i przeciwprostokatnej o długości a
wpisujemy prostokaty w ten sposób, ze jeden bok kazdego z nich zawiera się w
przeciwprostokatnej. wyznacz wymiary prostokąta o najwiekszym polu i oblicz jego pole
2 maj 20:43
Aldona: zrób sobie rysunek, zauważ że prostokąt dzieli ten trójkąt na 3 trójkąty prostokątne. Każdy
jest podobny do siebie i do trójkta wyjściowego
2 maj 20:51
Mila:

|AB|=a
P=x*y
u+x+v=a
| | y | |
tgα=tg(15o)= |
| ⇔y=u*tg15⇔u=y*ctg15 |
| | u | |
y*ctg15+x+y*ctg75=a
y*(ctg15+ctg75)+x=a
y*(ctg15+tg15)+x=a
| | cos15 | | sin15 | |
y*( |
| + |
| )+x=a |
| | sin15 | | cos15 | |
2y+x=a
x=a−2y
P=y*(a−2y)=ay−2y
2
Jeśli się nie zgadza z odp. to napisz.
2 maj 22:28
prosta:
ja w takim zadanku buduję proporcję z podobieństwa trójkątów
2 maj 22:30
Mila:
Widzę błąd rachunkowy, ale poprawię, gdy autor napisze odpowiedź.
2 maj 22:40