:D
matma!: zaznacz w układzie współrzednych zbiór punktów, którcyh wspołrzedne(x,y) spelniają nierównośc
(x+y−1)√8+7x−x2>0
2 maj 20:36
Vuks:

Pierwsze − dziedzina
√Δ=9
Rysujesz to co widnieje na rysunku powyżej i wyznaczasz dziedzinę x:
x∊<−2;16>
1
o:
| ⎧ | x+y>−1 | |
| ⎩ | 8+7x−x2 > 0 | ← to mamy policzone przy okazji wyznaczania dziedziny.
|
2 maj 21:08
kix:
małe sprostowanie
x1=−1
x2=8
2 maj 21:18
Vuks: Sorry panie, ale −(7+9) to 2, nie 1
2 maj 21:19
Vuks: Nie wiem skąd mi się tam nawias wziął... olać. −7+9 to 2, nie 1.
2 maj 21:20
Vuks: I wychodzę na strasznego idiotę. Dzięki za wytknięcie mi podstawowego błedu i pokazanie że
powinienem już iść spać bo nie wyrabiam
2 maj 21:21
kix:
Sorry panie, ale od zawsze mnie uczono że dzielimy przez "2a"
2 maj 21:21
kix:
nie mylą się w rachunkach ci, co uczą się do języka polskiego
2 maj 21:22