Wyznacz wszystkie liczby całkowite n, dla których liczba jest całkowita
Pszemek: | (x + 3) (x − 1 ) | |
| − trzeba wyznaczyć wszystkie liczby całkowite, dla których ta |
| (x + 1) | |
liczba jest liczbą całkowitą.
2 maj 20:16
Janek191:
To w końcu n czy x ?
2 maj 20:20
kix:
n=x
2 maj 20:21
Pszemek: tak n= x, napisalem x, jako ze przyzwyczajony jestem do takiego zapisu niewiadomej.
Warto również wspomnieć, że to nie jest poczatek zadania, wersja początkowa to
| x3 + 2x2 − 3x −6 | |
| |
| x2 +3x +22 | |
2 maj 20:24
Pszemek: wiem, że trzeba dążyć do pozbycia się niewiadomej z licznika, ale zatrzymałem się na tamtej
formie iloczynowej i nie mam pojecia jak dalej działać.
2 maj 20:26
Janek191:
| ( x + 3)*( x − 1) | | x + 3 | | 2 | |
| = |
| *( x − 1) =( 1 + |
| )*( x − 1) |
| x + 1 | | x + 1 | | x +1 | |
więc
za x można podstawić : − 3,− 2, 0,1
==========================
4 maj 10:31
5-latek: Rada:
To się nie przyzwyczajaj .
Bo np. będzie tak 2x2+ax+5 i policzysz zle wierzchołek paraboli
4 maj 10:48