logarytmy
matma!: wyznacz x z równania log4[log3(log22(1−x))]=1
2 maj 20:14
Janek191:
1 − x > 0
log3( log22 ( 1 − x)) = 4
log22( 1 − x) = 34 = 81
log2 (1 − x) = 9
1 − x = 29 = 512
x = − 511
=======
2 maj 20:19
Aldona: zrób założenia (1−x>0) i po prostu po kolei obliczaj te logarytmy (zaczynasz od tego
najbardziej zewnętrznego)
2 maj 20:20
matma!: dziekuje bardzo..ale w odpowiedziach jest jeszcze jedna odp jak do niej dojść: 511/512
2 maj 20:23
Aldona: umiesz liczyć logarytmy? poczytaj sobie o definicji logarytmu i ją zastosuj zaczynając od tego
pierwszego, jak zostanie ci sam ten log do kwadratu, to spierwiastkuj pamiętając, że
rozwiązania są dwa: z minusem i bez; musisz wybrać to, które pasuje do założeń
2 maj 20:26
Janek191:
log
22 ( 1 − x) = 81
log
2 (1 − x) = 9 lub log
2 ( 1 − x) = − 9
1 − x = 2
9 lub 1 − x = 2
−9
| | 1 | |
x = 1 − 512 lub 1 − x = |
| |
| | 512 | |
| | 511 | |
x = − 511 lub x = |
| |
| | 512 | |
2 maj 20:45