Wyznacz współrzędne środka odcinka oraz A B oraz jego długosc
Diana: Odcinek A B jest symetryczny do odcinka Ab o końcach A(5,−2) , B(−4,1) względem początku układu
współrzędnych. Wyznacz współrzedne środka odcinka A B oraz jego długość
2 maj 20:07
Janek191:
A'B' symetryczny do AB
więc
A' = ( − 5, 2) B' = ( 4, − 1)
S' − środek odcinka A'B'
| | − 5 + 4 | | 2 − 1 | | 1 | | 1 | |
S' = ( |
| , |
| ) = ( − |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 maj 20:11
Janek191:
2 maj 20:14
Anita: dzięki
2 maj 20:21