Planimetria
matheo:

Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt, którego dwa kąty mają miary 15 i 75 stopni, a
najkrótszy bok wynosi 2.
wychodzi mi bzdura, a nie wiem gdzie robię błąd
| | √6−√2 | |
cos(30+45)=cos30cos45−sin30sin45= |
| |
| | 4 | |
c=2(
√6−
√2)
i teraz z Pitagorasa
4 + b
2=(2(
√6−
√2))
2 i wychodzi mi głupota b
2<0
Mógłby ktoś pomóc? Będę wdzięczny
2 maj 20:06
Al: c=8/(√6−√2)
2 maj 20:12
Vuks: Mi wychodzi b2 = 28−16√3 ⇒ b = 2√7−4√3 = 2√(2−√3)2 = 4−2√3
2 maj 20:14
matheo: ale przed usunięciem niewymierności.
2 maj 20:14
Vuks: Kalkulator pluje wartością mniejszą od dwójki,, więc też źle. Nie mam dziś głowy do tego
chyba...
2 maj 20:16
matheo: Vuks, dzięki! oczywiście zamiast dodać, to odjąłem.
2 maj 20:16
kix:
w ostatnim zapisie powinien być chyba (+) , c=2(√6+√2)
2 maj 20:16
matheo: a no fakt, nadal b<0
2 maj 20:16
matheo: kix, tak powinien. mam nadzieje, że to już ostatni błąd. dzięki
2 maj 20:17
kix:
teraz będzie b>0
2 maj 20:20
Vuks: matheo, popełniłeś błąd przy usuwaniu niewymierności. Powinno wyjść c=2(√6+√2). Z
kalkulatora wychodzi wynik na poziomie ≈7,464.
2 maj 20:21
Mila:
===============Mnożę stronami:
8b=c
2
2
2+b
2=8b
b
2−8b+4=0 i b>0
Δ=48
| | 8−4√3 | |
b= |
| =4−2√3 <2 lub b=4+2√3 |
| | 2 | |
c
2=8b⇔c
2=8*(4+2
√3)
c=2
√2*
√(1+√3)2
c=2
√2*(1+
√3)
Licz dalej sam.
2 maj 20:48