:)
matma!: obwód trójkąta ABC jest równy 20. dwusieczna kąta zewnetrznego przy wierzchołku B przecina
przedłużenie boku AC w punkcie D takim, ze |AD|=16 i |CD|=8. oblcz pole trójkąta ABC
2 maj 20:05
pigor: ...., z warunków zadania: ΔABC − równoramienny
o ramionach |AC|=|BC|=8 i obwodzie |AB|+16=20 ⇒
⇒ |AB|=4, ale h
2AB= 8
2−2
2 ⇒ h
AB=
√60= 2
√15, więc
PABC= 12*4*2
√15=
4√15 [j
2] − szukane
pole ΔABC. ...
3 maj 02:08
pigor: ..., może dopowiem, że ΔABC − równoramienny z tw. Talesa
(dwusieczna CE || BD, lub podobieństwa odpowiednich trójkątów.
3 maj 02:22